Peste 30 de organizatii au agreat o varianta de lucru a Codului Deontologic al Ziaristului, in cadrul ultimei dezbateri a Conventiei Organizatiei de Media (COM), desfasurata in zilele de 19 si 20 iunie. Atasam varinta agreata cu aceasta ocazie, forma ce urmeaza sa fie definitivata intr-o noua intalnire COM, la Sinaia, intre 10-11 iulie.

La noua dezbatere, "vom lua in discutie cele doua documente agreate, Statutul jurnalistului si Codul Deontologic rezultate in urma dezbaterilor din cadrul COM din cele 3 intalniri anterioare", se arata in comunicatul de presa al organizatorilor, Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu.

La noua intalnire COM, ziaristii vor cauta impreuna modalitatile de a a face sa functioneze Codul Deontologic si Statutul Ziaristului. "Se vor analiza posibile modele si mecanismele necesare pentru asigurarea respectarii drepturilor jurnalistilor in raport cu angajatorii si va fi stabilita o strategie de actiune in viitor", mai arata comunicatul de presa.

Reamintim

Potrivit Codului Deontologic propus, ziaristul are obligatia de a informa corect publicul si de a relata adevarul. Jurnalistul beneficiaza de dreptul la libertate de exprimare, pe care il exercita in interesul publicului. Acest drept deriva din rolul important pe care il indeplineste presa intr-o societate democratica - protejarea interesului public - si trebuie exercitat (numai) in acest scop.

Ioana Avadani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, explica pentru EurActiv.ro: "Cand vorbim de libertatea de exprimare, trebuie sa vorbim in egala masura si de responsabilitate, astfel incat sa ajungem la un echilibru. Se cam simte lipsa responsabilitatii."

In aceasta privinta, documentul (deocamdata doar in proiect) prevede: rolul jurnalistului este acela de a proteja cetatenii impotriva injustitiei sau neglijentei autoritatilor si institutiilor publice, institutiilor private sau ale altora. Aceasta protectie se exercita prin: informarea corecta, educare, sanctionarea actelor nelegale, imorale ale autoritatilor, institutiilor private etc.

Ziaristul, in demersul sau de a informa corect publicul, de a reflecta dezbaterile si comentariile critice existente in societate, trebuie sa acorde si vocilor marginale accesul in presa. Astfel, vor fi asigurate pluralismul si diversitatea in presa.

Linkuri

19-20 iunie: Codul Deontologic al Ziaristului (proiect in lucru)

EurActiv.ro: Ziaristii isi voteaza duminica portia de libertate

Ralu Filip ne linisteste: "PSD-ul nu detine chiar 80% din mass-media"

Premiile Freedom House pentru tinerii jurnalisti

Sapte media nationale lupta cu apatia in Europa Centrala