Premierul Vladimir Spidla se retrage atat din din functia de prim-ministru cat si de cea de lider al partidului sau, Partidul Social-Democrat.

Demisia survine la scurt timp dupa un vot de incredere al partidului, in care oponentilor premierului nu le-au lipsit decat sase voturi ca sa aiba majoritatea de trei cincimi necesara inlaturarii lui de la conducere.

Votul de incredere a fost cerut in urma prestatiei foarte slabe a social-democratilor la alegerile pentru Parlamentul European, desfasurate la inceputul lunii iunie.

Social-democratii cehi au obtinut doar doua mandate din cele 24 puse in joc.

Vladimir Spidla a declarat dupa votul de incredere de sambata: "Cand a devenit evident ca nu am sprijinul propriului meu partid, am decis ca nu mai pot continua. Miercuri voi informa cabinetul in legatura cu demisia."

Coalitia tripartita din Cehia, condusa de social-democrati, detine o majoritate fragila in camera inferioara a parlamentului.

Ce se va intampla in continuare depinde de doi oameni - presedintele Vaclav Klaus, care trebuie sa numeasca un nou premier, si ministrul de interne Stanislav Gross, principalul adversar al lui Spidla in Partidul Social-Democrat.