In turul doi al alegerilor prezidentiale din Serbia se infrunta Boris Tadici - liderul Partidului Democrat (DS) si Tomislav Nikolici - liderul Partidului Radical Sarb.

Tadici este profesor de psihologie si are 46 de ani si s-a nascut la Sarajevo. El este succesorul lui Zoran Djindjici la conducerea Partidului Democrat. Tadici a fost ministru al apararii al uniunii statale Serbia-Muntenegru.

Boris Tadici are sustinerea majoritatii cetatenilor din capitala tarii, Belgrad. El este simpatizat de cei mai cunoscuti artisti si oameni de cultura sarbi, de intelectuali, studenti, tineri si in general de oamenii care spera ca Serbia sa iasa din izolare si sa isi gaseasca locul in Uniunea Europeana.

Tadici doreste continuarea intr-un ritm accelerat a reformelor demarate de fostul premier Zoran Djindjici si integrarea tarii in Europa. El are acum si sustinerea tuturor celor 3 partide democratice care se afla la guvernare in Serbia, inclusiv pe cel al premierului Kostunita.

Primul-minstru sarb a aratat de multe ori ostilitate fata de Partidul Democrat a lui Boris Tadici, aflat in opozitie, dar in confruntarea cu radicalul Nikolici, el ii indeamna pe suporterii sai sa il sustina pe Tadici «pentru a se putea asigura Serbiei stabilitate si dezvoltare». Tadici a obtinut si sustinerea omului de afaceri - Bogoljub Karici, care s-a clasat in turul 1 pe locul 3.

Tomislav Nikolic are 52 de ani si este de profesie tehnician constructor si s-a nascut in orasul industrial Kragujevat. In timpul regimului Milosevici, in 1998 el a fost chiar vice-premier, radicalii colaborand la guvernare cu Partidul Socialist.

Nikolici este sustinut in principal de populatia rurala si de nostalgicii regimului lui Milosevici. Pentru suporterii Partidului Radical totii comandantii militari sarbi judecati sau cautati de Tribunalul International de la Haga pentru crime de razboi sunt eroi nationali.

Tomislav Nikolici considera ca revolutia din octombrie 2000 care a inlaturat regimul Milosevici de la putere a fost de fapt un puci militar. Nikolici are o mare admiratie fata de fostul lider al Partidului Radical - ultranationalistul Vojislav Seselj, judecat in prezent la Haga.

Radicalii sunt simpatizati si de sarbii care nu isi gasesc locuri de munca si sunt nemultumiti de nivelul de trai scazut si de coruptie.

Cei doi candidati, Tadici si Nikolici s-au intalnit intr-un singur duel televizat in direct, dar neumaratele reguli si restrictii impuse de Televiziunea Nationala RTS au impiedicat o confruntare libera, dezamagindu-i pe telespectatori.

Ultimul sondaj de opinie il indica invingator pe democratul Tadic, cu 54% din voturi.