Vile somptuase, masini de lux si vacante de vis. Cum poate avea un vames toate acestea? Raspunsul il da un fost consilier vamal insarcinat cu controlul vamilor: Schimbarea valorii marfii unui tir intrat in tara de la 100 000 de euro la doar 4000 de euro. Calculati ce paguba sufera statul la doar 20 de tiruri controlate zilnic? Cateva milioane de dolari zilnic.

Consilierul vamal care a acceptat sa faca aceste dezvaluiri pentru reporterii de la "Cutia Neagra" fusese disponibilizat, chipurile, pentru un control efectuat intr-o vama fara a avea asupra sa actele necesare care ii dadeau acest drept. In realitate el a fost trimis in control de seful sau si, desi nu a efectuat nici o rupere de sigilii si nu aprodus nici un abuz a fost destituit.

Se pare ca din firmele ce urmau sa fie verificate in acel control, una a fost imjplicata ulterior in Bulgaria in traficul de droguri. Sa fie oare acesta adevaratul motiv al demiterii sau controlul ar fi urmat sa dezvaluie acte de coruptie vamala mult mai mari?!