Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, care este si unul dintre vicepresedintii Partidului Social Democrat, a tinut o conferinta de presa in care a declarat ca pentru aplicarea proiectelor regionale este nevoie de descentralizarea partidului.

Ioan Rus a mai afirmat ca negocierile care privesc Transilvania ar trebui sa fie purtate la Cluj sau altundeva in Ardeal si nu la Bucuresti.

El a vorbit despre nevoia de a se intocmi programe care sa „individualizeze” zone si organizatii.

Ioan Rus a mai afirmat ca organizatia locala a PSD Cluj nu trebuie sa plateasca „oalele sparte” de membrii de partid din alte judete, asa cum s-ar fi intamplat la alegerile locale.

El a spus ca va propune proiectul de descentralizare in sedinta de miercuri a Biroului Permanent al PSD.

Fostul ministru de interne a afirmat ca pana acum, discutiile dintre PSD si UDMR s-au purtat la Bucuresti. Rus a recunoscut, insa, ca la ultimele negocieri a fost invitat atat el, cat si ceilalti ministri clujeni, Vasile Puscas si Vasile Dancu.

Vasile Dancu a spus ca proiectul de regionalizare a PSD ar fi o continuare a Programului PSD pentru Transilvania, lansat la Cluj de Ioan Rus in anul 2001.

PSD Cluj rupe colaborarea cu UDMR

Ioan Rus a mai anuntat ca PSD Cluj rupe relatiile de colaborare pe plan local cu UDMR in urma "tradarii" petrecute la constituirea Consiliului Local Cluj-Napoca si Consiliului Judetean, cand UDMR a sustinut Alianta D.A. si a obtinut astfel doua posturi de vicepresedinte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, a precizat ca PSD va colabora cu societatea civila maghiara, cu asociatiile civile maghiare, dar nu cu politicienii din UDMR, capabili sa „tradeze”.

Alianta D.A., formata din PNL si PD a obtinut, miercuri, presedintia Consiliului Judetean Cluj, iar cele doua functii de vicepresedinte au revenit UDMR.

In functia de presedinte a fost ales, cu 23 de voturi "pentru" si 14 "impotriva", liderul PNL Cluj, Marius Nicoara. Ca vicepresedinti au fost alesi, cu cite 19 voturi "pentru" si 18 "impotriva", Palfi Zoltan si Kerekes Sandor, membri ai UDMR.

Fostul presedinte PSD al Consiliului Judetean Cluj, Serban Gratian, a acuzat ulterior UDMR de tradare. PSD Cluj a acuzat, miercuri, intr-un comunicat dat publicitatii si semnat de liderul filialei, Ioan Rus, "usurinta cu care UDMR tradeaza obiectivul marii impacari pentru care au votat peste 80 la suta dintre maghiarii clujeni".

Pe de alta parte, presedintele UDMR Cluj, deputatul Konya Hamar Sandor, a spus ca nu a fost vorba despre o tradare.

"Avem multi prieteni, dar si mai multe interese. A fost o intelegere pentru Consiliul Judetean si am ales varianta democratica", a spus Konya.

Raspunsul conducerii centrale

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca pana acum nu se poate spune ca a existat in PSD o centralizare politica excesiva. El sustine ca ar fi existat autonomie in stabilirea strategiei pentru alegerile locale si nu ar fi fost nici un fel de constrangeri.

Octav Cozmanca a mai spus ca Delegatia Permanenta a partidului va analiza miercuri "barbateste si cu obiectivitate" oportunitatea proiectului propus de Ioan Rus si, in functie de rezultate, se va trage o concluzie.

El s-a declarat insa neincrezator in valoarea acestei propuneri spunand ca nu se pot realiza succese mai mari daca se descentralizeaza esecurile.

Tot miercuri, a mai spus presedintele executiv al PSD, se va discuta si intentia lui Ioan Rus de a rupe protocolul de colaborare de la Cluj cu UDMR. Pana atunci se vor purta discutii cu conducerea UDMR pe aceasta tema.

La Delegatia Permanenta de miercuri vor continua si analizele privind rezultatele alegerilor locale si va avea loc o "prima reactie" la acestea.

Cozmanca a precizat ca se vor lua in discutie cererile de demisii venite de la organizatiile locale ale partidului, printre care acelea de la Vrancea, Suceava, Arad, Tulcea.

El a spus ca analizele vor continua si saptamana viitoare, precizand ca se va convoca Biroul Executiv Central al partidului pe aceasta tema, iar apoi un Consiliu National.