Reducerea mandatului consiliului de administratie al BNR de la sase la cinci ani, prevazuta de noua Lege a statutului bancii centrale, nu se va aplica si in cazul actualei conduceri, care-si va incheia activitatea in decembrie 2004. "Potrivit Constitutiei si potrivit unor foarte vechi principii de drept, legile civile nu opereaza retroactiv.

Legile civile se refera numai la fapte ce urmeaza sa curga ulterior aparitiilor lor", a declarat agentiei Mediafax consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Actualul consiliu de administratie a fost numit in 1998, pentru o perioada de sase ani, iar mandatul membrilor sai expira in data de 19 decembrie 2004.

Conducerea administrativa este asigurata de guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari, viceguvernatorul Mihai Bogza, viceguvernatorul Cristian Popa si cinci membri executivi - Silviu Cerna, Constantin Ionete, Agnes Nagy, Nicolae Dardac, Nicusor Ruiu.

Parlamentul a votat, in urma cu cateva zile, Legea statutului BNR, intr-o forma foarte apropiata cu cea aprobata de Guvern. Modificarile legislative au vizat armonizarea statutului bancii centrale cu acquis-ul comunitar, fiind una dintre conditiile necesare pentru ca Romania sa poata inchide capitolul de negocieri cu Uniunea Europeana privind libera circulatie a serviciilor.