Romania se afla pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, din cauza inexistentei unui parteneriat public-privat, in opinia lui Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).

Uniunea sustine ideea unei reforme administrative, ai carei piloni principali sa fie oamenii de afaceri, patronatul aratandu-si disponibilitatea de a sustine un asemenea proiect. „Guvernul Nastase nu a trimis niciodata vreun reprezentant la intrunirile noastre”, a precizat Milut, adaugand ca UNPR ar putea fi cel mai bun elev.

Acest parteneriat ar beneficia de experienta in finantare a patronilor. „Ne-am obisnuit ca fiecare judet sa depinda de cativa baroni locali care redirectioneaza banii din bugetul de stat catre proiectele locale facute cu costuri de cateva ori mai mari.

Patronii trebuie consultati in derularea de proiecte locale, fara a se incerca racolarea lor in partidele ce detin monopolul politic asupra judetului”, a mai spus Milut. UNPR considera ca, in urma alegerilor locale, balanta politica s-a echilibrat, acest fapt urmand a avea efect benefic asupra mediului de afaceri, incurajand dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Salutand „democratia”, Milut a spus ca spera ca, de acum incolo, „autoritatile locale si centrale sa lucreze in interesul cetateanului si al oamenilor de afaceri”. Conform lui Milut, capitolul Concurenta nu va putea fi inchis daca nu sunt eliminate ajutoarele de stat.

Astfel, el spera ca, in 2007, „sa sarbatorim integrarea Romaniei, nu 100 de ani de la Rascoala din 1907“.