Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a solicitat sambata autoritatilor ruse sa isi retraga trupele din Republica Moldova si din Georgia, informeaza agentia FLUX. "Angajamentele asumate in urma cu cinci ani, la Istanbul, trebuie respectate", a declarat oficialul american, referindu-se la trupele militare rusesti mentinute de Moscova in regiunea separatista Transnistria.

Donald Rumsfeld a facut aceasta afirmatie in timpul vizitei pe care a intreprins-o sambata la Chisinau. Secretarul Apararii SUA s-a oprit pentru o zi in Capitala Republicii Moldova in drumul sau spre Istanbul, unde participa de astazi la summitul NATO.

Rumsfeld a evitat sa spuna daca Statele Unite vor cere in mod oficial Kremlinului in cadrul reuniunii Aliantei Nord-Atlantice evacuarea arsenalului militar din stanga Nistrului. Rusia mentine 1.400 de militari si sute de tone de armament in Transnistria, desi conform angajamentelor internationale semnate de Moscova, aceste contingente trebuiau retrase de peste doi ani.

"Statele Unite si Moldova sunt interesate in gasirea unei solutii pasnice, in reintregirea tarii si respectarea suveranitatii ei", a declarat ministrul american despre necesitatea rezolvarii conflictului din Transnistria. Statele Unite "nu au interese militare in Republica Moldova", a tinut sa asigure Donald Rumsfeld.

Despre relatia dintre Alianta si Republica Moldova, oficialul american a amintit ca "SUA sunt membre NATO si coopereaza cu Moldova in cadrul programului Parteneriat pentru Pace".

Secretarul american al Apararii a tinut sa le multumeasca celor 42 de militari moldoveni care au participat la misiunile coalitiei din Irak pentru activitatea lor in aceasta misiune. Donald Rumsfeld a salutat gradul de pregatire al militarilor moldoveni, "atat in ceea ce priveste deminarea, cat si acordarea asistentei umanitare".

Ministrul moldovean al Apararii, Victor Gaiciuc, a declarat la finalul intalnirii sale cu Donald Rumsfeld ca a discutat cu oficialul american "un spectru larg de probleme" privind securitatea mondiala si regionala, precum si relatiile dintre cele doua state, inclusiv in domeniul militar. Donald Rumsfeld este cel mai important oficial american care a vizitat Moldova pana in prezent.

El s-a aflat la Chisinau timp de trei ore, iar autoritatile moldovene au luat masuri suplimentare de securitate pentru aceasta vizita.