Veritabila lovitura de teatru in lumea Justitiei! Dupa un acerb razboi purtat intre Baroul Constitutional Roman (infiintat in urma unei hotarari judecatoresti irevocabile) si barourile clasice din tara, au aparut doua entitati distincte in tabara aparatorilor.

Astfel, de ieri, fondatorii Baroului Constitutional Roman (BCR), care numara peste 1000 de avocati in toata tara, au decis infiintarea Baroului Bucuresti, dar si a altor 40 de barouri judetene, precum si constituirea Uniunii Avocatilor din Romania.

"Dupa intrarea in vigoare a noii legi a avocaturii, UAR se va numi Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, in calitate de succesoare de drept", ne-a declarat decanul Pompiliu Bota. Cunoscut sub numele de "avocatul bomba", Pompiliu Bota a izbutit in urma cu doi ani sa sparga monopolul avocaturii si sa infiinteze zeci de barouri in toata tara, care activeaza cu succes.

Desi la prima vedere, initiativa BCR ar putea parea unora hazardata, argumentele legale invocate de acest barou sunt extrem de puternice si nu pot fi sub nici o forma neglijate. In unele state foste sovietice "barourile paralele" nu sunt deloc o noutate, existand cate cinci - sase in fiecare dintre aceste tari.

Atu-urile Baroului Constitutional

Iata argumentele Baroului Constitutional Roman, invocate de decanul Bota: "Actualii baroni ai avocaturii din Romania si-au batut joc de aceasta profesie, au transformat-o intr-o veritabila casta si au adus-o la cel mai inalt grad de coruptie.

Deoarece nici vechile barouri, nici vechea Uniune a Avocatilor din Romania nu au acte de existenta si legitimare si nu sunt inregistrate nicaieri, am hotarat sa infiintam noi cele 41 de barouri mentionate in Legea nr. 51/1995 si sa constituim Uniunea Avocatilor din Romania.

Detinem sentinta definitiva si irevocabila ce completeaza Legea avocaturii si care ne permite sa infiintam barouri; detinem rezervarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a denumirilor Uniunea Avocatilor din Romania, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Baroul Bucuresti etc.

De asemenea, detinem si rezervarea la Ministerul Justitiei a disponibilitatii acestor denumiri, detinem rezervarea la OSIM a marcii ROBA. Marile datorii la buget a vechilor si neinfiintatelor barouri, datorii care, depasind cu mult baremul de 3000 de euro, obliga Ministerul Finantelor sa ceara la tribunal dizolvarea si lichidarea acestora, conform Legii nr. 64/1995.

Mai este si aspectul referitor la faptul ca Guvernul Romaniei nu confirma existenta unor hotarari prin care vechile barouri si vechea uniune sa fie recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica".

Diferente de tratament

Decanul Pompiliu Bota a adaugat: "In consecinta, in fiecare judet vor exista doua barouri. De exemplu, in Capitala vor fiinta Baroul Bucuresti - Iordanescu si Baroul Bucuresti - Bota.

Baroul lui Iordanescu nu poseda nici macar act de infiintare (sentinta, statut, act constitutiv, numar de inregistrare); nu are o data a infiintarii; nu are denumirea rezervata nici la OSIM, nici la Ministerul Justitiei; pretinde pentru admitere o spaga consistenta (cateva mii de dolari); obliga viitorii avocati sa se ploconeasca la doi maestri pentru a obtine doua recomandari; exploateaza

avocatii percepand "zeciuiala" (a zecea parte din suma lunara castigata) - dubla impozitare; nu achita la bugetul de stat impozitul pe banii albi perceputi de la membri (au datorii neactualizate de 5,74 miliarde lei, pentru care Ministerul Finantelor este obligat de Legea nr.

64/1995 sa ceara la tribunal dizolvarea si lichidarea acestuia; pe banii albi elibereaza chitante copiate la calculator, nu chitante cu regim special si nu poate acorda dreptul de a purta roba in salile de judecata.

Toate acestea sunt diametral opuse Baroului Bucuresti - Bota care este infiintat in temeiul unei sentinte definitive si irevocabile; are statut si act constitutiv; poseda o data a infiintarii: 27 iunie 2004; are denumirea rezervata la OSIM si Ministerul Justitiei; nu pretinde taxe avocatilor inscrisi, nu solicita recomandari sau semnaturi de la alti avocati, nu cere spagi si da dreptul de a purta

roba. Facem apel la toti avocatii din vechile barouri sa isi paraseasca regii si imparatii si sa ni se alature. Speram ca in vechile barouri vor ramane doar Iordanescu, Zamfirescu si ceilalti privilegiati".

Rezervari la OSIM

Conform actelor ce ne-au fost puse la dipozitie de catre decanul BCR, rezulta ca acesta a rezervat la OSIM, inca din luna martie 2004, denumirile Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Uniunea Avocatilor din Romania, Baroul Bucuresti, precum si roba de avocat, obtinand in acest sens Decizii de protejare provizorie.

O lege anticonstitutionala

Pentru a desfiinta Baroul constitutional, in urma cu cateva luni, avocatii-parlamentari din Comisia Juridica a Senatului (Taracila, Predescu si Roibu) au promovat un proiect de lege, de modificare si completare a Legii avocaturii nr. 51/1995 foarte criticat de opinia publica, care nu a fost deloc pus in dezbaterea avocatilor din tara.

Proiectul a fost trecut "cu discretie" prin Parlament, devenind Legea nr. 255/2004, publicata in Monitorul Oficial nr. 559 din 23 iunie 2004. Aceasta lege hotaraste ca Uniunea Avocatilor din Romania sa se transforme in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Numai ca aceste denumiri sunt protejate in favoarea decanului BCR.

Legea are si prevederi neconstitutionale, in sensul ca prevede ca toate persoanele juridice, care au primit prin sentinte judecatoresti dreptul de a infiinta barouri sa "isi inceteze de drept activitatea".

Pe langa faptul ca o lege nu se poate aplica retroactiv, aceasta lege vine sa desfiinteze hotarari judecatoresti irevocabile, fapt ce constituie o imixtiune nepermisa a puterii legislative in sfera puterii judecatoresti.

In zilele urmatoare, sunt de asteptat deci reactii aprinse din partea "barourilor clasice", care nu vor asista cu mainile in san la ofensiva neasteptata a Baroului Constitutional.