Ideile grupului de la Cluj, reprezentat de Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas, cu privire la descentralizarea si regionalizarea PSD provoaca noi dispute in sanul partidului. De la Istanbul, Adrian Nastase a declarat ca afirmatiile lui Ioan Rus si Octav Cozmanca sunt „defulari“.

„Mi se pare ca este un proces absolut natural, in care oamenii din partid incearca sa-si explice si sa le explice si altora unele dintre esecuri“, a afirmat presedintele PSD. Nastase trebuie sa explice insa tot mai multe astfel de „refulari“ si va trebui sa gestioneze criza interna care pare sa-i fi cuprins partidul.

Astfel, ieri, un alt vicepresedinte al PSD, Victor Ponta, a declarat ca va propune reorganizarea structurilor de conducere dupa modelul Organizatiei de tineret (TSD), fara functia de presedinte executiv si cu numar mai mic de vicepresedinti, mai precis noua, cate trei din Transilvania, Moldova si Muntenia.

Ponta a spus ca este de acord cu ideea vicepresedintelui Ioan Rus privind descentralizarea politica, dar nu cu regionalizarea. Vicepresedintele PSD a mai spus ca nu exista functia de presedinte executiv, cum nu exista nici la partidele din Europa.

In opinia lui Ponta, oricum, dupa alegeri, PSD va reveni la o structura fara presedinte executiv, dar acest lucru se poate aplica de acum, deoarece este o „posibilitate imediata de organizare de a face structura mai eficienta“. Liderul PSD a apreciat ca secretarul general este cel care trebuie sa se ocupe cu organizarea in partid.

„Dupa alegeri, vom reveni la structura cu un secretar general. De ce sa o facem atunci si sa nu o facem acum?“, a adaugat Ponta. Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a raspuns ca planul lui Ponta reprezinta doar opiniile acestuia. „Ponta este nimeni in partid. El nu are nici un cuvant de spus in organizare.

Restructurarea PSD se va face, dar nu dupa parerile lui“, a spus Cozmanca, care a adaugat ca in Delegatia Permanenta isi va reafirma intentia de a demisiona daca cei care au obtinut rezultate slabe in alegeri nu o vor face.

Nici vicepresedintele Viorel Hrebenciuc nu s-a aratat incantat de ideile lui Rus. „Ce sa comentez? Este problema lui. O sa discutam in Delegatia Permanenta. Daca vroiam, regionalizam de mult Moldova, dar aceasta nu este o solutie. Am motivele mele sa cred acest lucru“, a declarat Hrebenciuc.

Si Marian Oprisan s-a aratat surprins ca tocmai Ioan Rus s-a gasit sa invoce teza „baronilor din Vrancea“.

„Nu pot sa inteleg de ce domnia sa vorbeste de baroni la Vrancea, in conditiile in care a facut parte din grupul de control al PSD care a verificat activitatea mea in Vrancea in anul 2002, analiza ce a stabilit cu certitudine nevinovatia mea“, a argumentat liderul PSD Vrancea.

Oprisan considera ca Ioan Rus nu are motive sa nominalizeze Vrancea ca exemplu negativ atunci cand arata inspre organizatiile PSD cu probleme. „Cetatenii judetului Vrancea au demonstrat, de domeniul evidentei, ca aici nu exista baroni, ca am avut o relatie foarte apropiata cu cetatenii si cu problemele pe care acestia le au.

Datorita lor am obtinut 52,06% pentru Consiliul Judetean, am castigat municipiul resedinta de judet si municipiul Adjud, toate cele trei orase - Panciu, Marasesti, Odobesti -, inclusiv 60 de comune, un total de 65 de localitati din 72“, i-a raspuns Oprisan lui Rus, care, spre deosebire de el, nu a castigat nici Primaria Cluj-Napoca si a pierdut si conducerea Consiliului Judetean.

Potrivit lui Oprisan, Vrancea poate fi luata ca model din acest punct de vedere, „in sensul ca acei colegi care nu si-au indeplinit criteriile de performanta au demisionat“.