Genoveva Aurelia Minecan, in varsta de 42 de ani, din Suceava, fosta angajata a Casei Judetene de Pensii, este trimisa in judecata de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si inselaciune.

Alte cinci persoane, printre care si fiul inculpatei, au fost si ele trimise in judecata in acelasi dosar, pentru complicitate.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii suceveni, Minecan Genoveva Aurelia, referent in cadrul Serviciului evidenta plati al Casei de Pensii in perioada 1993-2003, l-a trecut fictiv pe un borderou de pensionare pe sotul sau, Minecan Radu, fara ca el sa aiba acest drept. Pentru a induce in eroare conducerea Casei, l-a trecut cu nume fals, Miracon Radu, dar cu domiciliul real.

Apoi, a fabricat o adresa falsa din partea Casei Judetene de Pensii, conform careia era imputernicita sa ridice banii (2,5 milioane lei lunar) in numele "pensionarului" Miracon, de fapt sotul ei.

Din pacate, nimeni nu si-a dat seama de falsul comis, conducerea si salariatii CJP Suceava invocand volumul mare de lucrari si schimbarile de legislatie ce au avut loc in deceniul in care s-au comis ilegalitatile. Minecan Genoveva nu s-a oprit insa la a-l "pensiona" numai pe sotul ei.

Ea si-a creat o retea de complici din interiorul institutiei, dar si din afara acesteia, impreuna cu care a savarsit si alte ilegalitati, incat procurorii care au instrumentat cazul au descoperit aproape 140 de dosare falsificate si mai multi pensionari fictivi, sumele "cuvenite" acestora fiind insusite de Minecan Genoveva Aurelia si de acolitii ei, pe baza adreselor false de imputerniciti.

Gravele ilegalitati au fost descoperite cu prilejul unui control efectuat la Casa Judeteana de Pensii Suceava, control care a relevat ca, prin punerea in plata cu sume necuvenite a unor persoane in perioada 1 decembrie 1998 - 28 decembrie 2003, fondul asigurarilor sociale a fost prejudiciat cu peste 2,7 miliarde de lei.

Toate acestea au determinat conducerea CJP Suceava sa formuleze plangere penala impotriva Genovevei Minecan, iar procurorii sa declanseze ancheta.