Serbia are din nou presedinte, dupa mai bine de doi ani de la incheierea mandatului lui Milan Milutinovici, care se afla acum la Haga pentru a fi judecat de Tribunalul Penal International pentru crime de razboi.

Doi ani in care trei tururi de scrutin au esuat din cauza prevederii constitutionale privind intrunirea majoritatii simple - prezenta la urne a cel putin jumatate plus unu dintre persoanele cu drept de vot.

Prevedere care, daca nu ar fi fost eliminata, ar fi dus din nou la invalidarea alegerilor prezidentiale ce s-au incheiat duminica, in Serbia, avand in vedere ca si de data aceasta s-au prezentat la urne doar 49 la suta dintre electori.

Dupa ce in primul tur de scrutin reusise sa il devanseze, cu 30,4 la suta din voturi, pe principalul sau contracandidat, pro-occidentalul Boris Tadici (27,6 la suta), ultranationalistul Tomislav Nikolici s-a vazut nevoit acum sa-si recunoasca infrangerea.

"il felicit (pe adversarul meu) pentru alegere, lupta a fost stransa si sunt satisfacut de numarul voturilor pe care le-am primit", a declarat Nikolici, la aflarea estimarilor finale ale Centrului pentru Alegeri Libere si Corecte, potrivit carora Tadici a obtinut 53,7 la suta din voturi, iar Nikolici 45 la suta.

"Din punctul meu de vedere, aceasta este o victorie in fata trecutului", a declarat Tadici, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN. El si-a propus sa conduca Serbia spre integrarea in Uniunea Europeana si in NATO si sa elaboreze o noua Constitutie.

Totusi, Tadici, care va fi nevoit sa coopereze cu premierul conservator Vojislav Kostunita, a recunoscut ca cea mai dificila misiune a sa va fi aceea de a restabili economia sarba. El a promis ca va gasi "o solutie pasnica pentru Kosovo", provincia din sudul Serbiei care in prezent se afla sub administratie internationala dupa bombardamentele NATO din 1999.

Insa Tadici nu a facut nici o referire directa la mult dezbatuta problema a cooperarii cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie de la Haga, dand doar asigurari ca Serbia isi va indeplini toate obligatiile internationale.

"Aceste alegeri au aratat ca Serbia stie sa recunoasca un moment istoric," a declarat Boris Tadici, adaugand ca scrutinul a aratat ca nu exista cale de intoarcere dupa data de octombrie 2000, data cand Slobodan Milosevici a fost rasturnat de la putere.