Miliarde peste miliarde de lei s-au revarsat peste insoritele plaiuri carpato-danubiano-pontice pentru sarbatorirea marelui voievod Stefan cel Mare. Academiile, ministerele se zoresc sa consume bugetele cu nesfirsite cintari la stema ale personajului mare si sfint si mic la stat.

Antena 1 difuzeaza o serie de materiale dedicate voievodului. Ieri la prinz, un reportaj impletea destinul Sfintului Petru cu acela al lui Stefan cel Sfint. Nu poti totusi jongla haotic cu sfintii - au si ei ierarhia lor...

E o panta extrem de alunecoasa aceasta in care televiziuni particulare incep sa faca jocul demagogilor care, in loc sa-si vada de guvernare, aloca bani de la buget pentru chermese electorale cu pretext istoric... Poate vom apuca sa vedem totusi si citeva discutii inteligente cu istorici adevarati despre viata, realizarile si esecurile lui Stefan cel Mare.

Jurnalul cu noul look de la TVR 1 sufera de un soi de schizoidie. Pe de o parte, se perpetueaza discursul “ingenuncheat” fata de autoritati, se fac anchete cu ajutorul lui Blanculescu, marele luptator “de forma” impotriva coruptiei.

Nimic nu e mai enervant apoi decit sa vezi cum se tin reporterii (asta-i valabil pentru toate televiziunile) dupa doamna Plumb care tuna si fulgera impotriva fabricantilor de merdenele stricate. In acelasi jurnal insa am vazut un material excelent facut de Cristina Liberis la Bagdad. E un mare pas inainte faptul ca unii dintre trimisii TVR nu stau de pomana pe-acolo pe unde se duc.

Este admirabil curajul Cristinei Liberis care s-a dus intr-o piata din capitala Irakului si pur si simplu a stat de vorba despre arme cu acei fiorosi combatanti care urlau sloganuri antiamericane.

Si inca ceva! TVR e actionar la Euronews. Adica noi, abonatii, sintem actionari la Euronews. Mai nou, TVR are si un director acolo (Lucian Sarb, directorul Departamentului de Stiri). Nu stiu ce merite deosebite a avut Sarb in toti acesti ani in care stirile TVR nu au capatat deloc personalitate.

Daca TVR are atita forta financiara, de ce nu reuseste sa aiba stiri “independente”, de ce nu reuseste sa se rupa de politic? De ce nu reuseste sa arunce macar o privire critica asupra guvernarii actuale - oricit de “neutru” ai fi, nu poti pretinde ca, timp de patru ani, Nastase nu a facut nici o timpenie...

Nu stiu cu ce se va alege Euronews-ul de la noul director roman - probabil cu mai multe chipuri de Iliescu si Nastase...