In pofida faptului ca de la 1 iulie, depozitele constituite de persoanele juridice intra, pentru prima data, sub protectia Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDSB), 12 categorii de economii sunt, in continuare, neprotejate. Reamintim ca de la data precizata, plafonul de garantare a depozitelor din sistemul bancar va fi majorat la echivalentul a 6.000 de euro.

In prezent, valoarea acestuia este de circa 3.500 euro.

Depozitele, negarantate

In primul rand, depozitele plasate de catre persoanele aflate in relatii speciale cu institutia de credit in faliment, respectiv administratorii, inclusiv conducatorii, directorii, cenzorii, auditorii independenti, actionarii semnificativi, deponentii cu statut similar in cadrul altor societati din acelasi grup, inclusiv rudele acestora, nu vor beneficia de protectia fondurilor depuse.

In al doilea rand, nu sunt garantate depozitele constituite de cei care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit.

Totodata, plasamente realizate de institutiile de credit, de cele financiare, de societatile de asigurare si reasigurare (inclusiv intermediarii in asigurari), cele ale organismelor de plasament colectiv, ale fondurilor de pensii si cele constituite de autoritatile centrale si locale nu sunt garantate.

Depozitele agentilor economici care nu sunt garantate sunt cele ale regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor nationale si comerciale, exceptie facand microintreprinderile de IMM-uri.

Nu in ultimul rand, o alta categorie de patru depozite nu intra sub protectia plafonului de garantare: cele nenominative, cele colaterale, reprezentand garantii constituite pentru operatiunile care au fost desfasurate de deponent cu institutia de credit declarata in stare de faliment, datoriile de natura obligatara, respectiv cele rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarari

judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani.

In prezent, sunt garantate de FGDSB numai depozitele constituite de persoane fizice, rezidenti sau nerezidenti, exprimate in moneda nationala sau in valuta, pana la echivalentul a circa 3.500 euro. Acesta va fi majorat la echivalentul a 10.000 euro la 1 ianuarie 2005, respectiv 15.000 euro la inceputul anului 2006.

Banii cooperatorilor, garantati

Tot de la inceputul lunii iulie, banii depusi la institutiile de credit care nu sunt bancare, de exemplu la cooperativele de credit, vor fi garantati de FGDSB in limita plafonului in vigoare. De asemenea, vor fi garantate depozitele constituite la institutiile emitente de moneda electronica si la casele de economii pentru domeniul locativ.

Garantare in cazul falimentelor

In cazul in care o institutie de credit nu-si mai poate onora obligatiile asumate fata de deponenti, FGDSB garanteaza plata in lei catre deponenti a fondurilor depozitate, indiferent de moneda in care este constituit depozitul ori de numarul sau marimea depozitelor, in limita plafonului de garantare, care a fost majorat semnificativ in ultimii ani.

In limita plafonului precizat este inclusa si dobanda aferenta depozitelor respective si datorata pana la data la care acestea au devenit indisponibile.

Suma totala a obligatiei unei institutii fata de un deponent se stabileste prin insumarea tuturor depozitelor detinute de respectivul client, inclusiv a dobanzii aferente pana la data la care depozitele au devenit indisponibile, mai putin suma obligatiilor deponentului fata de institutia respectiva.

Fondul achita compensatiile catre deponenti intr-o perioada cuprinsa intre trei luni si trei ani de la data prevazuta in hotararea judecatoreasca pentru inceperea procedurii falimentului institutiei de credit.