Banca Mondiala apreciaza ca acordul de privatizare a SNP Petrom ar putea fi semnat de autoritatile romane si de compania austriaca OMV pana la sfarsitul lunii iulie, nu in luna iunie, cum fusese anuntat initial, transmite Reuters. Privatizarea Petrom, a carei valoare a fost estimata de analisti la aproximativ un miliard de dolari, era programata pentru luna iunie.

Tranzactia este un element important in acordurile Romaniei cu institutiile financiare internationale, facand parte din strategia de restructurare a sectorului energetic. „Trebuie sa semneze contractul de vanzare-cumparare pana la sfarsitul lunii iulie. Aceasta este cerinta Fondului Monetar International.

Am fost si noi implicati in aceasta privinta“, a declarat reprezentantul Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat. Oficiali guvernamentali au afirmat anterior ca semnarea contractului va avea loc pana la sfarsitul lunii iunie si nu au anuntat un alt termen-limita.

Vanzarea Petrom, care controleaza circa jumatate din piata locala de carburanti, a fost deja amanata de cateva ori. In luna mai, autoritatile romane au selectat OMV ca unic ofertant calificat pentru inceperea negocierilor finale, respingand ofertele depuse de MOL - Ungaria si Occidental Petroleum - SUA. Statul detine 93% din actiunile Petrom si intentioneaza sa vanda o treime din participatie.

Cumparatorul va face ulterior o majorare de capital, pentru a atinge o cota de 51% din actiuni. Saadat s-a declarat optimist ca privatizarea va decurge conform planului. „OMV este un investitor strategic respectabil si cred ca Romania negociaza cu toata sinceritatea“, a spus reprezentantul Bancii Mondiale.