Adunata intr-o sedinta secreta, conducerea PSD Bucuresti l-a demis pe presedintele executiv al organizatiei, Mircea Geoana, inlocuindu-l cu primarul sectorului 2, Neculai Ontanu.

In plus, liderii Organizatiei PSD Bucuresti l-au reprimit pe Marian Vanghelie in partid, declarand ca acesta nu mai este cercetat de PNA, cu toate ca PNA a infirmat, luni seara, ca ar fi incheiat cercetarile in cazul primarului sectorului 5.

Mai mult decat atat, vicepresedintele PSD si membru in conducerea Organizatiei Bucuresti, Sorin Oprescu, a sprijinit teza lui Dan Ioan Popescu cu „autosuspendarea“ primarului de la 5, afirmand, in contra declaratiilor facute de presedintele partidului, Adrian Nastase, si de alti lideri PSD, ca „Vanghelie nu a parasit niciodata partidul”.

Parca la indicatiile lui Marian Oprisan, Dan Ioan Popescu a demarat un proiect de curatare a organizatiei sale de persoanele ineficiente. Dupa ce a inceput cu eliminarea lui Geoana, vinovat ca a pierdut Primaria generala, si continuat cu reinscrierea in partid a unui primar cerectat de PNA, Popescu a respins demisia lui Vasile Gherasim din functia de vicepresedinte al PSD Bucuresti.

In schimb, desi simulacrul de analiza operat, miercurea trecuta, de Organizatia PSD Bucuresti asupra rezultatelor obtinute arata ca vinovati de pierderea alegerilor sunt presedintii de organizatii de blocuri si de cartier, Dan Ioan Popescu a inceput sa ii inlocuiasca pe sefii organizatiilor de sector.

Vasile Gherasim, pastrat in conducerea PSD Bucuresti, a fost inlocuit la conducerea sectorului 1 cu septuagenara Nora Rebreanu, iar Vasile Mihalache, de la sectorul 4, a fost inlocuit cu Sorin Ionescu. In zilele urmatoare, vor fi schimbati sefii de la celelalte sectoare.

Cat despre Geoana, acesta a fost demis in timp ce se afla la summitul NATO de la Istanbul. Dan Ioan Popescu a motivat spunand ca „e nevoie de un presedinte executiv care sa poata sta permanent in cadrul Organizatiei municipale“. Cat despre propria demisie, aceasta este exclusa. „Nu cred ca ar fi fost cazul, din mai multe motive”, a motivat Popescu.

„Eliberarea din functie” a lui Geoana - omul plantat de Nastase si Iliescu pentru a contrabalansa influenta lui Dan Ioan Popescu in organizatie - l-a luat prin surprindere pe ministrul de Externe, care nu a fost anuntat de plan. Geoana a spus ca va discuta cu conducerea PSD Bucuresti pozitia sa in organizatie.

Aceasta lovitura si rapida reconfirmare in functie a presedintelui PSD Bucuresti dupa rezultatele proaste de la alegeri sunt dovezi ale autonomiei pe care aceasta organizatie o manifesta si care nu vor fi uitate asa de usor de conducerea centrala a partidului.

Mai ales ca atat punerea in functie, cat si eliberarea presedintilor executivi este o atributie a Delegatiei Permanente, nu a organizatiilor locale.