Fostul lider, care a fost capturat in decembrie anul trecut, nu va fi trimis in fata justitiei mai devreme de cateva luni.

Ministrul irakian al justitiei a raspuns afirmativ intrebarilor unor reporteri care au intrebat daca Saddam Hussein ar putea angaja avocati straini, cu conditia ca procedura sa fie aprobata de baroul irakian.

Statelor Unite li s-a solicitat in repetate randuri sa il predea pe Saddam noilor autoritati, care accepta totusi si au nevoie de sprijinul celor 138.000 de militari straini de pe teritoriul tarii.

Crucea Rosie a avertizat ca Saddam Hussein, ca prizonier de razboi, nu mai poate fi tinut in captivitate odata cu incheierea conflictului.

Un gest mai degraba simbolic

Ca multe alte lucruri care se petrec in Irak in aceste zile, care, cel putin teoretic, si-a recapatat suveranitatea, anuntul privind trecerea lui Saddam Hussein in responsabilitatea juridica a noilor autoritati de la Bagdad are o importanta mai degraba simbolica.

Fostul dictator, alaturi de alti 11 demintari de rang inalt ai regimului sau, vor trebui sa dea socoteala de crimele comise.

Practic insa, atat Saddam Hussein cat si oamenii din fostul sau anturaj vor fi in continuare paziti de fortele americane, nici macar nu se stie unde.

Toti acestia - inclusiv cei ce n-au putut fi arestati si vor fi judecati in contumacie - ar urma sa fie compara in fata Tribunalului special irakian, compus din judecatori irakieni.