Deputatii au votat, marti, in sedinta in plen, proiectul de lege privind denominarea monedei nationale, prin care aceasta este denominata la raportul de 1:10.000.

Punerea in circulatie a noilor insemne monetare se va face de la 1 iulie 2005, urmand ca noile si vechile monede sa circule in paralel timp de 18 luni, pana la 31 decembrie 2006, in scopul facilitarii conversiei, reducerii costurilor financiare si evitarii perceperii de catre public ca denominarea isi propune confiscarea actualelor monede.

In varianta Camerei Deputatilor, proiectul prevede ca preturile si tarifele bunurilor si serviciilor vor fi afisate atat in moneda veche, cat si in cea noua, incepand cu data de 1 martie 2005 si pana la data de 30 iunie 2006.

De asemenea, sumele din contractele furnizorilor de utilitati si facturile privind plata utilitatilor, aflate in derulare de la data de 1 martie 2005, vor fi notificate partilor in moneda veche si noua.

Moneda veche va inceta sa fie mijloc legal de plata de la 1 ianuarie 2007, dar va putea fi preschimbata pe o perioada de trei ani, in raportul de 1:10 000 la sucursalele BNR si la alte institutii de credit autorizate sa efectueze acest schimb prin ordin al guvernatorului BNR.

In raportul intocmit de Comisia pentru buget - finante si banci a Camerei se precizeaza ca procesul denominarii monedei nationale este un demers monetar, politic, social si mediatic, cu implicatii in procesul dezinflationist in plan economico-financiar si social-politic si nu in ultimul rand in procesul de integrare a Romaniei in UE si in Uniunea Economica si Monetara.

Acest proiect de lege a fost votat si de Senat.