Este vorba de Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind statutul magistratului si Legea privind organizarea judiciara. Practic, pentru incheierea cu Uniunea Europeana a capitolului 24 (Justitie si Afaceri Interne), Ministerul Justitiei nu mai are de adoptat nici un text de lege, restantele existente tinand de Ministerul de Interne.

Cu toate acestea, ministrul Cristian Diaconescu a aratat ca "mai avem de facut pasi importanti in lupta anticoruptie si in implementarea legilor recent adoptate". Acestea vor fi publicate, probabil, in Monitorul Oficial la inceputul lunii iulie, urmand ca, in termen de 90 de zile, sa devina operationale.

Dintre schimbarile notabile pe care acest pachet de legi le va aduce in sistemul judiciar romanesc, amintim: infiintarea Tribunalelor specializate (minori, familie, administrativ-fiscal, munca, comercial etc.

); infiintarea Colegiilor de conducere la instante si Parchete; repartizarea aleatorie a dosarelor in sistem informatizat; reintroducerea principiului colegialitatii in prima instanta; infiintarea de birouri de informatii si relatii publice la instante; eliminarea atributiilor ministrului Justitiei in cariera magistratilor; cresterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii in cariera

magistratilor si in functionarea instantelor etc. Mentionam faptul ca pachetul de legi a fost expertizat favorabil de Consiliul Europei. "Prin adoptarea acestui pachet de legi, principiul separarii puterilor in stat si al independentei Justitiei este stabilit prin lege, nu prin declaratii" - a declarat ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu.

Acesta a mai aratat ca, pe baza legilor adoptate, au fost elaborate strategii de implementare, care cuprind masuri ce vor fi aplicate in perioada urmatoare, graficele de timp in care trebuie realizate si alocarile financiare.