Un focar de antrax a izbucnit in satul Carvan (comuna Lipnita), de langa Ostrov, in sudul Dobrogei. O vitea bolnava din ograda lui Ion Mosteanu (un batran de 60 ani, care locuieste cu sotia) a fost sacrificata pe data de 20 iunie. Pentru ca a avut suspiciuni privind boala bovinei, medicul veterinar de la Lipnita a retinut carcasa, trimitand probe la Laboratorul Veterinar Judetean Constanta.

Analizele bacteriologice au confirmat banuiala medicului din Lipnita: vitica avusese antrax. Autoritatile sanitare au dispus instituirea carantinei pentru satul Carvan. Toate animalele au fost revaccinate, iar deplasarea lor in afara satului - interzisa. Toate produsele si subprodusele de origine animala ce provin din Carvan vor fi controlate si tinute sub observatie.

Autoritatile au mai luat o serie de masuri urgente: arderea carcasei si a subproduselor rezultate de la animalul bolnav; ingroparea resturilor rezultate prin ardere la putul sec din Lipnita; dezinfectia locului de sacrificare si ingropare si a gospodariei lui Ion Mosteanu. Pana la ora actuala, zece persoane din sat sunt suspectate de imbolnavire cu antrax.

Doua persoane (care nu fac parte din familia stapanului animalului) au fost deja trimise la Constanta si internate in Spitalul de Boli Infectioase. Trei persoane au fost vaccinate pentru ca au venit in contact cu animalul bolnav, iar alte cinci refuza sa mearga la medic, spunand ca nu au "nici pe dracu'".

Antraxul este o boala specifica ierbivorelor (taurine, ovine, caprine, cabaline), produsa de un bacil care se poate transmite la om prin contact direct sau consum de carne provenita de la animale bolnave. Simptomele sunt: febra ridicata, congestia mucoaselor aparente, cord pocnitor, tremuraturi musculare si tulburari digestive.

Cea mai buna masura preventiva, care elimina orice risc de imbolnavire, este vaccinarea de primavara si toamna.