"Destinul Portugaliei este sa joace finala Euro- 2004", spune lusitanul Deco. "Cand o echipa ajunge in faza semifinalelor si nu reuseste sa se califice in finala, are parte de o mare dezamagire. Cred, totusi, ca vom juca finala. Principala noastra calitate este unitatea grupului, iar in meciul contra Olandei aceasta se poate dovedi decisiva.

Olanda are jucatori fantastici, dar nu se poate spune ca formeaza o echipa", a declarat Deco. Mijlocasul de origine braziliana, in varsta de 26 de ani, este fotbalistul care a comis cele mai multe faulturi la acest campionat european, dar care a fost si faultat de cele mai multe ori.

Jucatorul crede ca publicul lusitan a avut o importanta majora in succesele obtinute de catre nationala Portugaliei. "Nicaieri nu am vazut asemenea suporteri care sa te incurajeze pe toata durata unei partide. Multimea ne-a motivat foarte mult. Cu siguranta ca nu pot marca, dar cred ca fanii au o contributie de 30 la suta la victoriile obtinute", a mai adaugat Deco.

Din pacate pentru portughezi, Jorge Andrade si Nuno Gomes sunt incerti pentru meciul contra Olandei, amandoi fiind accidentati la glezna piciorului drept. Ei ar putea fi inlocuiti de Fernando Couto, care nu a mai intrat pe teren de la infrangerea suferita de nationala tarii sale, scor 2-1, din fata Greciei, si de Pauleta, care revine dupa o etapa de suspendare din cauza cumulului de cartonase.

De partea cealalta, tehnicianul Dick Advocaat isi poarta in continuare razboiul cu presa din Olanda. Chiar inaintea semifinalei contra Portugaliei, el s-a aratat dezamagit de criticile venite din partea presei olandeze dupa partida cu Cehia, din faza grupelor. "Sunt dezamagit de criticile presei venite dupa partida cu Cehia.

Acum vreau sa anunt presa ca dupa acest turneu final s-ar putea sa ma retrag de la nationala. Din fericire, ne-am calificat pentru faza semifinalelor. Bucuria calificarii a fost insa umbrita de catre presa olandeza", a precizat tehnicianul Advocaat. "Am spus chiar la inceputul competitiei ca accederea in finala reprezinta scopul nostru. Cred ca putem scapa de sindromul semifinalelor.

Toate marile formatii au iesit din cursa, asa ca imi doresc sa disput finala contra cehilor", a comentat antrenorul olandez. "Portocala mecanica" a pierdut la loviturile de la 11 m semifinala Cupei Mondiale din 1998, dar si cea a Campionatului European din 2000. Dick Advocaat se asteapta ca partida contra Portugaliei sa nu fie asa de tacticizata ca aceea contra Suediei.

"Cand unul dintre mijlocasii nostri de banda nu se afla intr-o forma buna, atunci pierdem prea multe baloane. Impotriva unor nationale care practica un joc ca al suedezilor, intotdeauna ne-am descurcat greu. Insa Portugalia se pliaza pe stilul nostru de joc. Vor fi mai multe spatii libere, dar si mai multe sanse de a marca", crede Advocaat.

Din tabara olandezilor va lipsi fundasul Frank de Boer, acesta suferind o intindere de ligamente la piciorul drept. De altfel, fundasul isi anunatase retragerea din nationala "portocalei mecanice" dupa acest turneu, asa ca este foarte posibil ca meciul contra Suediei sa fi fost ultimul pentru de Boer.

In alta ordine de idei, mai multi jucatori olandezi au posibilitatea, in aceasta seara, sa-si treaca numele in cartea de istorie a fotbalului olandez. Atacantul Ruud van Nistelrooij, care pana acum a marcat patru goluri, are sansa de a egala recordul de cinci goluri reusit de nationala Olandei la turneele finale. Marco van Basten, in 1998, si Patrick Kluivert, in 2000, detin acest record.

De asemenea, mijlocasul Phillip Cocu si portarul Edwin van der Sar urmaresc sa doboare recordul de 13 partide la campionatele europene, stabilit de catre atacantul Dennis Bergkamp, care a reusit aceasta performanta dupa ce a participat la europenele din 1992, 1996 si 2000.