Aceasta prevedere a facut si obiectul unei intelegeri intre premierul Adrian Nastase si oamenii de afaceri. Numai ca, desi intr-o varianta de lucru se prevedea posibilitatea firmelor de a opta, in 2005, intre amortizarea accelerata si scutirea de impozit pe profitul reinvestit, aceasta prevedere a fost eliminata in ultima forma a textului Codului Fiscal.

"Nu vrem sa credem, la cateva luni de la anuntul premierului, ca s-a renuntat la scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Ar da dovada de foarte multa neseriozitate, si numai de asta nu avem nevoie in procesul de integrare europeana", a declarat recent Dan Voiculescu, unul dintre oamenii de afaceri care sustin cel mai puternic aceasta masura.

Numai ca, desi premierul Adrian Nastase s-a aratat initial de acord cu cererea de scutire pe impozitul reinvestit, posibilitatea introducerii acestei masuri este puternic criticata atat de oficialii Uniunii Europene, cat si de catre FMI.

Intr-un document oficial al reprezentantilor UE, transmis autoritatilor romane, se arata ca expertii comunitari apreciaza ca neimpozitarea profitului reinvestit este ineficienta din cauza costurilor financiare si economice foarte ridicate si are consecinte negative asupra liberei circulatii a capitalurilor.

Expertii europeni mai sustin ca este nefireasca o restrangere a bazei de impozitare in timp ce in tarile din Uniune se manifesta o tendinta de largire a acesteia si mai ales ca este "un moment inoportun" pentru introducerea masurii (dupa mesajele negative legate de contractul atribuit Bechtel, aparitia ordonantei CEC-ANL s.a.m.d.).

"Totodata, in cazul in care profitul reinvestit ar fi neimpozabil numai pentru anumite categorii de investitii, aceasta masura contravine principiilor enuntate in Codul de conduita privind impozitarea afacerilor", se mai arata in documentele transmise autoritatilor romane.

Intr-o alta scrisoare, semnata de Michael Deppler, director al FMI pentru Europa, acesta atrage atentia ca scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar fi "inutila, ineficienta si daunatoare".

"Suntem foarte ingrijorati de propunerea de introducere a neimpozitarii profitului reinvestit, care ar putea pune sub semnul intrebarii reforma fiscala care a fost implementata in timpul precedentului acord stand-by", se precizeaza in documentul semnat de Deppler.

Prevederea este inutila deoarece amortizarea accelerata, prevazuta deja in actualul Cod Fiscal, se dovedeste a fi o initiativa valoroasa pentru stimularea investitiilor. Este, de asemenea, inutila si daunatoare deoarece ar fi foarte costisitoare pentru buget si creeaza o noua discriminare intre investitiile finantate din resursele proprii ale companiei si cele finantate din credite.

"Daca Guvernul dumneavoastra doreste sa trimita un semnal pozitiv comunitatii de afaceri printr-o reducere in continuare a taxarii, ati putea in schimb sa luati in considerare o reducere globala a impozitului pe profit cu inca 2-3 puncte procentuale, care ar fi preferabila restrangerii bazei de impozitare", mai spune directorul FMI in scrisoarea adresata autoritatilor romane.