Se pare ca infrangerea suferita la alegerile locale i-a determinat pe unii din partid sa se revolte. Nu mai vor sa traga ponoasele pentru un baron ca Sechelariu sau Oprisan. Mai mult, li s-a acrit sa vada conducerea de la Bucuresti cum ii ia in brate si-i scoate basma curata pe toti neispravitii. Randurile trebuie rupte.

Ioan Rus a deconspirat asemenea tendinte negative in special dupa ce a pierdut functia de primar la Cluj. Inainte a tacut. Cineva nu a putut sa se stapaneasca si s-a legat de el. Fostul ministru de Interne este vazut, pe undeva, ca un fel de "cap de lista" in sirul nereusitelor.

S-ar putea chiar sa fie invinuit mai mult decat Geoana pentru toata nenorocirea care s-a abatut asupra partidului de guvernamant. Pentru ca una este sa fie facut sah-mat unul ca Sechelariu, la Bacau, si alta un ditamai ministru al Guvernului Nastase avand si functie de vicepresedinte al PSD. Normal, Rus nu a acceptat sa i se inchida gura.

"Sacrificiul" de a demisiona din Executiv a fost gandit inclusiv ca o jertfa personala, cu trimitere la ceea ce ar putea sa mai fie politicianul Rus in viitor. Din acest motiv au aparut revolta si mai ales tendinta certa de a nu mai accepta ca toate organizatiile sa aiba de suferit din cauza baronilor PSD. Nemultumirea este evidenta, inclusiv la Victor Ponta.

Buba s-a spart, tovarasi! Nu se mai concepe activitatea partidului lasandu-i pe baroni de capul lor. Mai mult, Ioan Rus vede viitorul PSD numai dupa o reforma serioasa, cu efecte directe in plan regional.

Cu alte cuvinte, conducerea de la centru va fi obligata sa-si raporteze deciziile la pozitia cadrelor din teritoriu, care de acum incolo vor avea un cuvant greu de spus, altul decat cel promovat de baroni.

Presedintele Adrian Nastase este pus, iata, in fata unui curent nou, pornit chiar din interiorul partidului, care cere alt fel de masuri decat cosmetizarea de pana acum. Punerea in garda a lui Ioan Rus devine o atentionare extrem de categorica. S-a terminat practic cu hotararile de tip "comitet central", mai ales in materie de negocieri cu alte formatiuni politice.

UDMR a zis una la "centru", iar la Cluj s-a comportat pe dos in relatia cu filiala PSD locala. Fostul ministru, in calitate si de politician clujean, nu mai accepta un asemenea mod de lucru. Invinsul lui Emil Boc interpreteaza pierderea fotoliului de primar ca o consecinta a unui mesaj politic prost venit de la Bucuresti.

S-a marsat pe elementul national, fara a tine seama de cel particular, respectiv specificul transilvanean, care se vede altfel de la Cluj decat din Capitala. Premierul nu a reactionat dur.

L-a scos in fata insa pe Cozmanca, presedintele executiv al PSD, si el intrat in colimatorul atacurilor din interior - vezi cererea de demitere a lui Ponta - care a declarat ca descentralizarea propusa de Rus nu intra in atentia partidului.

Este clar, revolta venita de la Cluj a cazut greu. Poate la fel de greu ca infrangerea candidatilor la locale. Semnalul dat nu este de natura sa linisteasca. Dimpotriva. Faptul ca un vice PSD nu mai accepta mitul baronilor constituie o lovitura data partidului.

Dar si mai grav este demersul privind reformarea PSD printr-o descentralizare prin care i se ia "centrului" o parte din autoritatea politica sub forma unor amendamente ce urmeaza sa fie stabilite. Evident, daca aceasta reforma organizatorica va fi acceptata. Personal, ma indoiesc.

Se va umbla pe ici, pe colo, eventual se vor mai "fasona" unele functii, dar cum viseaza Ioan Rus sa functioneze PSD nu se va implini. Sunt prea mari pretentiile. Cu exceptia celor care il viseaza pe Vanghelie reprimit (dar oare a fost plecat?) in PSD cu onoruri.