Desi a fost promulgata doar de doua zile, Legea privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate persoanelor fizice a creat o adevarata revolutie in mediul bancar romanesc.

Articolul care i-a pus pe jar pe bancheri este cel referitor la rambursarea anticipata a creditelor de consum, legiutorul impunand recompense pentru romanii care-si achita mai repede imprumuturile:

"In cazul achitarii anticipate a obligatiilor sale contractuale, consumatorul are dreptul la o reducere echitabila a costului creditului, stabilita proportional cu perioada de utilizare a creditului respectiv", se arata in alineatul 2 al art.11.

Cum legea nu stipuleaza clar despre ce facilitati este vorba, fiecare banca ar urma sa-si stabileasca propriile "reduceri echitabile", insa bancherii spun ca nu stiu cum sa interpreteze acest termen.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, califica acest articol drept "o mare prostie", care va da multe batai de cap bancherilor.

"Asociatia Romana a Bancilor a contestat inca de la inceput aceasta formulare, aducand in sprijinul sau practica internationala in domeniu care prevede aplicarea de penalitati in cazul rambursarii anticipate a imprumuturilor", spune Radu Gratian Ghetea.

Presedintele ARB a facut si un "scenariu sumbru" al efectelor pe care acest articol de lege l-ar putea avea asupra bancilor romanesti:

"Sa presupunem ca tot mai multi romani merg la banca si ramburseaza anticipat imprumuturile, ceea ce va duce la unele probleme pentru acea institutie, care va intra in exces de lichiditati, nemaiputand astfel sa-si onoreze corespunzator platile, si aici ma refer la dobanzile pe care la randul sau va trebui sa le plateasca pentru banii imprumutati.

Nu stiu ce a vrut sa faca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cand a introdus aceasta prevedere in lege. Noi am tot discutat cu reprezentantii acestei institutii, dar se pare ca au facut tot cum au vrut ei". Astazi, se va intruni Consiliul de Administratie al ARB pentru a decide care sunt pasii care vor trebui urmati pentru a modifica aceasta lege.

"Comunitatea bancara va continua sa atace aceasta prevedere", a punctat Ghetea.

Legea creditului de consum, care va intra in vigoare cel mai probabil la inceputul anului viitor (in termen de sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial), prevede o serie de obligatii pentru agentii economici care vand in rate prin propriul sistem de creditare.

Acestia vor trebui sa dea socoteala in cazul in care bunul se strica ori nu ajunge la client la timp, acesta putand cere despagubiri.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Rovana Plumb, spune ca aceste obligatii nu vizeaza si bancile, care vor fi obligate sa repare masina de spalat ori frigiderul stricat numai in situatia in care acest lucru este prevazut in contractul de creditare incheiat cu clientul.

"In situatia in care furnizorul si creditorul sunt una si aceeasi companie, lucrurile sunt clare in ceea ce priveste nemultumirea clientului. Cand este vorba despre doua companii diferite, in cazul unor deficiente se notifica furnizorul, banca fiind raspunzatoare doar in situatia in care acest lucru este prevazut in contractul de credit.

Altfel spus: daca banca doreste sa repare masina de spalat stricata va stipula acest lucru in contractul de credit. Acestea sunt prevederile legii si nici o clipa nu vom da alta interpretare legii", a precizat presedintele ANPC.

Astfel, odata cu intrarea in vigoare a acestui act normativ, firmele care vand in rate prin propriul sistem de creditare vor fi obligate sa remedieze orice deficienta a produsului vandut in termen de 15 zile de la data reclamatiei. Acelasi termen a fost fixat si pentru furnizarea produsului, stiut fiind ca de cele mai multe ori se asteapta chiar si o luna pentru primirea produsului solicitat.

In situatia in care comerciantul nu se va conforma, risca pe langa o amenda de la 50 la 100 milioane lei si suspendarea sau chiar anularea autorizatiei.

Reglementarile in domeniul creditului de consum se vor aplica si caselor de amanet, Rovana Plumb precizand ca acest lucru a fost solicitat de organismele internationale:

"Sunt foarte multe probleme in acest domeniu si cred ca aceasta lege va face ordine", spune presedintele ANPC, care a precizat ca toate aspectele care nu sunt prea clare vor fi lamurite prin normele de aplicare a legii, care vor fi elaborate in scurt timp.