Premierul israelian, Ariel Sharon, a fost la un pas de moarte, marti seara, cand rachete artizanale lansate de palestinieni dinspre Fasia Gaza au cazut la o distanta de numai 150 - 200 de metri de locul in care se afla Sharon, cu prilejul vizitei sale in orasul Sderot (sud), din sudul tarii.

In momentul tirului, alaturi de Ariel Sharon se aflau ministrul Apararii, Shaul Mofaz, si mai multe personalitati locale, printre care primarul orasului, Eli Moyal.

Sharon s-a deplasat la Sderot dupa ce doi isarelieni, printre care un copil de trei ani, au fost ucisi, luni, de rachete Qassam lansate din Fasia Gaza de catre membri ai gruparii integriste Hamas.

O salva de trei rachete Qassam a fost lansata asupra orasului, marti, exact in momentul in care premierul israelian asigura ca se vor lua masuri drastice pentru ca "ceea ce s-a intamplat, sa nu se mai intample". Vizita lui Sharon la Sderot nu fusese anuntata, dar nu este sigur ca militantii integristi nu erau la curent cu acest eveniment.

"Scut inaintat" in Fasia Gaza

Tancurile israeliene au luat pozitie ieri, in nordul Fasiei Gaza, blocand toate caile de acces. La Beit Lahya si Jabaliya au fost desfasurate blindate ale Tzahal (armata israeliana). Concomitent, buldozerele nivelau terenul, distrugand un segment al soselei Salah Eddin, pentru a izola sectorul Beit Hanun, frecvent utilizat de integristi drept rampa de lansare a rachetelor artizanale Qassam.

Pentru dispersarea militantilor palestinieni, care aruncau cu pietre, militarii israelieni au facut uz de arma. Serviciul de ambulanta a fost plasat in stare de alerta, precizeaza Rompres.

Potrivit presei din Israel, care citeaza surse militare, Tzahal se pregateste sa opereze cateva luni in sectorul Beit Hanun, in cadrul actiunii cu numele de cod "Scut inaintat", drept represalii la atacul de luni seara.

Israelul modifica traseul zidului de securitate

Curtea Suprema de Justitie din Israel a hotarat, ieri, modificarea unui segment al traseului barierei de securitate pe care statul evreu o construieste in Cisiordania. Decizia a fost adoptata pentru a proteja drepturile palestinienilor, a anuntat postul public de radio israelian, citat de Mediafax.

Traseul trebuie modificat pe o lungime de aproape 30 de kilometri, la nord de Ierusalim, intrucat proiectul actual aduce prejudicii grave unui numar de 35.000 de palestinieni, a apreciat inalta instanta, prezidata de judecatorul Aharon Barak.

La scurt timp dupa pronuntarea hotararii judecatoresti, un comunicat al Ministerului Apararii a asigurat ca "responsabilii israelieni pentru securitate vor aplica decizia Curtii Supreme si vor stabili un nou traseu al barierei, in conformitate cu aceasta hotarare".