Dupa ce organizatii internationale de protectie a mediului inconjurator au atras in repetate randuri atentia comunitatii internationale asupra pericolului pe care acest canal il reprezinta pentru intregul ecosistem al Deltei Dunarii, Consiliul Europei a decis sa trimita la Bastroe o delegatie de experti care sa evalueze impactul canalului asupra mediului inconjurator din Delta Dunarii.

Astfel, in Delta Dunarii urmeaza sa se deplaseze chiar seful Directiei Patrimoniu Natural si Diversitate Biologica din Consiliul Europei, Eladio Fernandez-Galiano, insotit de inca un expert al Consiliului Europei, pentru a studia impactul constructiei ucrainene asupra ecosistemului din Delta, informeaza site-ul Euractiv.

Potrivit proiectului Kievului, canalul Bastroe va traversa regiunea ucraineana a Deltei Dunarii si va avea in total 160 de kilometri. Constructia ar trebui sa intre in functiune in luna august, la finalizarea primei transe a lucrarilor. Cea de-a doua parte a lucrarilor, prevazuta sa inceapa in septembrie, va dura cel putin un an si va consta in adancirea canalului.

Reamintim ca numeroase organizatii ecologiste, printre care WWF si BirdLife International, au atras atentia asupra faptului ca aceasta constructie va duce la disparitia a zeci de specii de pasari migratoare si de pesti, si va distruge astfel Delta Dunarii.

Romania nemultumita de Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a avut ieri o reactie fata de propunerea recenta a Ucrainei privind discutarea, pe 6 iulie, de catre delegatiile celor doua tari, a problemelor legate de utilizarea naturii si de starea mediului inconjurator al Dunarii, la care sa se discute si problematica legata de construirea canalului de navigatie "Dunare-Marea Neagra" pe bratul Bastroe.

Astfel, MAE considera ca propunerea ucraineana vizeaza organizarea unor consultari in care sa se abordeze, de o maniera generala, problematica mediului si utilizarii eco-sistemelor dunarene, printre care si situatia creata prin activitatile de amenajare a canalului Bastroe.

Ministerul roman de Externe aminteste ca propunerea respectiva a fost transmisa in contextul in care partea ucraineana nu a comunicat, pana in prezent, nici una din informatiile solicitate de partea romana referitoare la proiectul Bastroe, in special un studiu exhaustiv de impact al proiectului asupra mediului inconjurator.

In opinia MAE, consultarile trebuie sa permita o deplina informare a partii romane cu privire la proiectul Bastroe si consecintele sale. Or, includerea problematicii Bastroe intr-un cadru general mai larg ar duce la diluarea discutiilor si la imposibilitatea atingerii obiectivului pentru care sunt organizate.

MAE isi exprima speranta ca discutiile din data de 6 iulie vor fi precedate de trimiterea datelor tehnice solicitate, avand in vedere necesitatea ca aceste consultari sa fie de substanta, nu formale, in contextul in care problematica Bastroe se va afla pe agenda Summit-ului UE-Ucraina, se mentioneaza in comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.