De cateva zile, cateva sute de mii de lacuste marocane au invadat terenurile agricole de la marginea comunei Livada, situata in apropierea municipiului Arad, informeaza corespondentul Rompres.''In general, lacustele apar cam o data la sapte ani.

Cel mai probabil, lacustele de la Livada au aparut pe niste terenuri care nu au fost au fost lucrate in anii care au trecut, sau din canale, aparitia lor fiind favorizata de conditiile atmosferice existente in acest an, ploi multe, urmate de seceta. Au evoluat destul de repede, ajungand deja la stadiul in care pot sari si se pot deplasa astfel mai repede'', a declarat dr.ing.

Dumitru Henegar, director executiv al Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala Arad.Lacustele marocane mananca verdeata, dar pot devora si culturile de porumb, sfecla, soia, floarea-soarelui.

Odata ajunse la maturitate, ele se deplaseaza cu o viteza de 40-50 de kilometri pe zi. Potrivit specialistilor, o tona de lacuste marocane consuma aceeasi cantitate de mancare ca 10 elefanti, 25 de camile sau 2.500 de oameni.''Inspectoratul pentru Protectia Plantelor a demarat lucrarile de distrugere a focarelor de lacuste, actionandu-se cu substante puse la dispozitie de Centrul Fitosanitar.

Speram ca in cursul zilei de miercuri, sau cel mai tarziu in cursul zilei de joi, 1 iulie, focarele sa fie lichidate'', a precizat Dumitru Henegar.