Preturile apartamentelor de bloc vor scadea in urmatoarea perioada, in unele zone fiind de asteptat o „prabusire a pietei de apartamente“, cu scaderi de pana la 30-40%, se arata in Raportul SGA – Vara 2004, comandat de Casa Lux.

Aceasta situatie va conduce, pe langa o majorare a preturilor pe alte segmente ale pietei imobiliare, la „convulsii“ in activitatea agentiilor imobiliare. Astfel, analistii preconizeaza disparitia multor societati comerciale ce presteaza servicii de „intermediere“, numarul acestora fiind prea mare pentru o piata in scadere.

In ultimul an, numarul agentiilor imobiliare s-a triplat, iar acestea se bat pe o piata din ce in ce mai mica, arata raportul. Acesta precizeaza ca deja preturile reale sunt cu 10-15% mai mici decat cele anuntate, lucru care se vede prin scaderea semnificativa a tranzactiilor.

Cele mai semnificative scaderi de preturi, de pana la 40%, se vor semnala in general in cartierele „marginase“, cum ar fi Berceni, Militari, Pantelimon sau Balta Alba, considera studiul. Analistii imobiliari estimeaza ieftiniri de pana la 15-18% si in asa-numitul „Centru Civic“, in aria Pietei Alba-Iulia si a Bulevardelor Decebal si Burebista.

Totusi, cartierele mai selecte, cum ar fi Scoala Herastrau si Baneasa, vor ramane destul de scumpe chiar daca si in acest caz specialistii estimeaza pentru semestrul viitor o reducere de preturi de pana la 8-12%.

Concomitent cu scaderea cererii la apartamente, analistii preconizeaza o majorare a numarului celor care vor dori sa isi achizitioneze case. Astfel, in conditiile in care oferta pentru astfel de locuinte este destul de redusa si „adeseori de calitate indoielnica“, agentii imobiliari estimeaza o scumpire a acestor imobile.

Destul de „problematice“ ar putea deveni investitiile in cartiere de vile, unde concurenta antreprenorilor a devenit, in ultimul an, foarte stransa, pe fondul unei apropiate saturari a pietei. In materie de chirii de locuinte, analistii estimeaza o reducere nesemnificativa, respectand limite obisnuite de fluctuatie, de pana la 5-7%.

In ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri, potrivit SGA, criza zonelor rezidentiale se va adanci, deoarece terenurile disponibile in cartierele de lux sunt aproape epuizate. In consecinta, cumparatorii se vor orienta catre terenurile din suburbii sau in zone sub-cotate, unde oferta este inca accesibila si suficient de mare.