Un nou virus informatic, care se transmite prin intermediul ferestrelor publicitare nesolicitate (pop-up), permite interceptarea informatiilor tastate de utilizatori in cursul operatiunilor bancare online, a avertizat miercuri Institutul american pentru Administrare de Sisteme, Audit, Retele si Securitate informatica (SANS).

Virusul, care nu are inca un nume, actioneaza exclusiv in cazul folosirii programului de navigare Internet Explorer al Microsoft si poate evita sistemele de securitate online ale bancilor.

Interceptind informatiile furnizate de utilizatori, piratii informatici pot de asemenea sa obtina usor codurile de acces bancar personalizate. “Am mai vazut atacuri prin intermediul ferestrelor pop-up, dar acestea erau in general orientate in scopuri publicitare. Am mai observat si citeva atacuri vizind operatiunile bancare online.

Dar asta e ceva nou, este o combinatie intre primele doua”, a declarat Johannes Ullrich, analist al Internet Storm Center, o filiala a SANS.

Din fericire, noul virus a facut doar citeva victime, iar impotriva sa exista mai multe mijloace de protectie. Inca din luna aprilie, Microsoft a pus la dispozitie utilizatorilor de Windows un program care controleaza eficient efectele ferestrelor publicitare nesolicitate.

Printre altele, Microsoft recomanda clientilor sai sa plaseze nivelul de securitate integrat in Internet Explorer la “ridicat”. Alternativ, utilizatorii pot folosi oricare alt program de navigare pe Internet (browser).