O evaziune fiscala de peste 1 milion de dolari - bifata doar pentru intervalul februarie-septembrie 2003 - a fost stopata, dupa luni de investigatii anevoioase, de catre comisarii Garzii Financiare Brasov, care au sesizat deja organele de cercetare penala.

Afacerea fusese pusa la cale de o retea mafiota din Republica Moldova si se derula, sub paravanul unor sereleuri-fantoma din Brasov, prin zonele libere Braila si Galati, stiute ca rai al borfasilor de tot soiul. Pe aici, banda de moldoveni, condusa de Baxanean Ruslan si Arap Ipatie, importa din Rusia anvelope de camion, prin intermediul unor firme off-shore din SUA, Lavex Continental Ltd.

si Vectus Business Ltd., declarand in vama preturi simbolice, de doar vreo 10 dolari bucata, anvelopele fiind apoi vandute societatilor de transport auto din tara la preturile reale, de 250-300 dolari bucata.

Astfel, de pilda, numai printr-unul dintre cele 5 sereleuri-fantoma din Brasov varate in combinatie, SC Beta Sten SRL, infiintata in 2002 de complicele lor brasovean Beta Alin Stefan, contra-bandistii-evazionisti din Moldova au introdus in tara, anul trecut, aproape 4.

000 de anvelope, teapa trasa bugetului de stat, prin neplata taxelor vamale si TVA-ului, ridicandu-se la peste 5,8 miliarde lei la care se adauga inca aproape 1 miliard obligatii fiscale aferente celor aproape 16,8 miliarde lei incasate de Beta Sten SRL din vanzarea anvelopelor, venituri neinregistrate insa in contabilitatea sereleului si care au plecat spre destinatii stiute doar de mafiotii

moldoveni. Acestia sunt cautati acum de zor de politistii si procurorii de sub Tampa, care trag nadejde ca indivizii n-au apucat inca sa paraseasca tara.