Primul-ministru Adrian Nastase a inceput, ieri, curatenia in propria echipa, prin numirea unui nou consilier diplomatic si director pentru propriul cabinet. Este vorba de fostul secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe Mihnea Constantinescu, care-l inlocuieste pe Remus Truica, trecut pe sest pe linie moarta. "Remus Truica nu mai este demult director de cabinet al premierului.

La restructurarea Guvernului, a fost trecut in functia de secretar de stat in cadrul Cancelariei primului-ministru. Deci postul de director de cabinet era liber, dupa cum reiese clar", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe.

Schimbarea directorului de cabinet al primului-ministru a fost numita operatiunea "Eficientizarea", care urmeaza sa-i atinga si pe alti membri ai echipei premierului. "Primul-ministru a declansat operatiunea de eficientizare a echipei sale. Va asigur ca lucrurile nu se vor opri aici, insa nu pot estima in cat timp vor avea loc si alte numiri.

Domnul prim-ministru a anuntat, miercuri, ca reflecta in continuare la ce masuri are de adoptat pentru eficientizarea echipei sale", a mai adaugat Despina Neagoe. Noul sef de cabinet al premierului a mai detinut aceasta functie in perioada 1992-1993, dupa ce a fost consilier al primului-ministru din anii 1990-1991 si purtator de cuvant al Guvernului timp de un an, respectiv 1991-1992.

Din 1993 si pana in decembrie 1996, Mihnea Constantinescu a functionat ca profesor universitar, pentru ca mai apoi sa ocupe diferite functii in Ministerul Afacerilor Externe unde s-a evidentiat ca unul din cei mai buni diplomati. In ceea ce priveste pregatirea profesionala, Constantinescu este doctor in energetica nucleara.

Surse guvernamentale sustin ca la baza "retrogradarii" lui Remus Truica ar sta afacerile nu tocmai ortodoxe in care acesta a fost implicat in ultimii ani. Numele lui Truica a tinut prima pagina a ziarelor inca de la instalarea sa in postul de director de cabinet al primului-ministru, cand a cheltuit 40.000 de dolari pentru organizarea propriei nunti.

Cea mai recenta afacere - o adevarata "inginerie funciara" - dezvaluita de Adevarul in care a aparut numele lui Remus Truica are ca miza 10 ha de teren din padurea seculara de stejari a Snagovului (desemnata prin lege monument al naturii) scoase ilegal din proprietatea statului si achizitionate de acesta.

De precizat ca 1 mp de teren pe care cresc stejari de peste 250 de ani este estimat la 600 de euro. Pentru acest teren, insa, Remus Truica a platit circa 4,9 miliarde de lei. Tot ieri, consilierul diplomatic al premierului, Sabin Pop, a fost numit ambasadorul Romaniei la Paris, in locul lui Oliviu Gherman, rechemat de ceva vreme in tara.