Dan Ioan Popescu a stors o lacrima in timp ce renunta, impotriva vointei sale, la sefia organizatiei Bucuresti; Viorel Hrebenciuc a demisionat din fruntea filialei Bacau; Fostul primar de Bacau, Dumitru Sechelariu, a plecat cu totul din PSD

Cu chiu, cu vai, la aproape doua saptamini dupa alegeri, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu si alti citiva lideri de filiale si-au dat demisiile din fruntea filialelor pe care le conduc. Hrebenciuc s-a hotarit in sfirsit, desi acum o saptamina se straduia sa explice ca n-are motive sa-si asume vreo raspundere fata de esecul de la Bacau.

Dan Ioan Popescu a renuntat in mod patetic, la sefia PSD Bucuresti, desi nu s-a impacat deloc cu ideea. Mai mult, a lacrimat in timpul sedintei. DIP putea sa renunte inca de saptamina trecuta, cind a mimat demisia anuntind verbal ca-si “depune mandatul”, stiind bine ca initiativa sa va fi respinsa de organizatie.

Un caz mai special este cel al fostului primar de Bacau, Dumitru Sechelariu, care a demisionat cu totul din PSD, dupa ce miercuri isi anuntase retragerea din Consiliul Judetean si isi amenintase pina si fratele cu dezvaluiri.

In schimb, Ioan Rus, si el cu musca pe caciula dupa esecul de la locale, a preferat sa trimbiteze, intr-un interviu pentru Mediafax, ca organizatia PSD Cluj “a realizat cel mai bun scor din istoria sa”.

Ramin totusi prea putini cei care au dat curs invitatiei lui Adrian Nastase, care le ceruse liderilor de filiale cu rezultate mai proaste decit in 2000 sa-si depuna demisia de onoare cel tirziu pina pe 5 iulie. (D.T.)

Dan Ioan Popescu si-a dat ieri demisia din functia de presedinte al PSD Bucuresti. Gestul s-a petrecut in incinta Teatrului de Opereta, acolo unde a si varsat citeva lacrimi in momentul in care, prezentindu-si demisia, sala a inceput sa strige “Dan Ioan Popescu-Bucuresti!”. “De mult n-am mai fost emotionat asa ca acum”, a spus Popescu de la tribuna.

Tonul scandarilor in favoarea sa l-a dat Aura Vasile care a fost dintotdeauna mina dreapta a fostului presedinte. Aceasta i-a indemnat din sala pe colegi sa se ridice in picioare si sa-l aplaude pe cel care le-a fost lider din 1998.

Ravasita de emotie, Aura Vasile a plins aproape in hohote si doar anuntul ca Dan Ioan Popescu o propune pentru functia de presedinte executiv a determinat-o sa se mai controleze.

In discursul sau, Dan Ioan Popescu si-a exprimat dezaprobarea fata de hotarirea de miercuri a Delegatiei Permanente de a sugera liderilor de organizatii sa-si prezinte demisiile daca au obtinut rezultate sub cele din 2000. “Mi-am exprimat punctul de vedere in Delegatie in legatura cu aceasta hotarire.

Nu sint de acord cu algoritmul propus, nu cred ca aceste criterii sint reprezentative sau definitorii pentru realitatea electorala si politica din PSD. Eu, ca lider politic, am datoria sa respect hotarirea Delegatiei Permanente si ca atare am venit astazi in fata dumneavoastra pentru a-mi prezenta demisia din functia de presedinte al organizatiei de Bucuresti”, a afirmat Popescu.

Ontanu, uns sef la PSD Bucuresti

Ulterior si alti lideri ai filialei au condamnat hotarirea luata de centru la propunerea lui Adrian Nastase. Doru Giugula, spre exemplu, s-a aratat “revoltat” de aceasta decizie “aberanta” si a aratat ca nu e normal sa se impuna demisii de la centru.

Vorbind despre greseli, Dan Ioan Popescu si-a asumat “intreaga raspundere” pentru hotarirea de a-l desemna pe Mircea Geoana in postura de candidat PSD la Primaria Capitalei. El a infirmat “speculatiile” potrivit carora aceasta desemnare ar fi avut scopul “sa-i taie picioarele pentru alte functii”.

In finalul discursului sau, fostul lider al PSD Bucuresti l-a propus ca succesor pe Neculai Ontanu, primarul de la sectorul 2, care a urcat ulterior la tribuna pentru a-i aduce elogii fostului lider. Atit propunerea lui Ontanu, cit si cea a Aurei Vasile (in functia de presedinte executiv) au fost votate cu majoritate de voturi de catre participantii la Conferinta extraordinara a PSD Bucuresti.

Tot ieri si-a dat demisia din functia de presedinte al PSD sector 6 si Dan Darabont, ceilalti lideri de la sectoare fiind deja inlocuiti in cadrul unei reuniuni care a avut loc zilele trecute. (Cristian Sutu)

Rotirea cadrelor la Neamt si Tulcea

In organizatii mai nesemnificative, presedintii PSD care au demisionat au primit in aceeasi zi alte functii.

Rocada de functii s-a petrecut astfel: seful filialei a devenit vicepresedinte, dar si subprefect (n.r.- la Neamt) sau presedintele organizatiei a ajuns vicepresedinte si viceversa (n.r. - la Tulcea). Astfel, dupa ce a renuntat la sefia partidului, Ion Rotaru, fost primar de Neamt, va ajunge vicepresedinte si subprefect.

La Tulcea, liderul demisionar, baronul local Trifon Belacurencu, a fost numit imediat in functia de vicepresedinte. Mai ingenios, la Bihor, presedintele PSD si-a asumat raspunderea sacrificind 26 de sefi ai unor organizatii locale. Decizia a fost anuntata de insusi presedintele PSD Bihor, Gheorghe Sirb, care conform ultimatumului anuntat de Adrian Nastase, trebuia sa demisioneze din functie. (A.

M.)

Rus a descoperit baronii locali din partid

Liderul filialei PSD Cluj, Ioan Rus, a dat de inteles, intr-un interviu pentru Mediafax, ca nu are motive sa demisioneze pentru ca filiala a obitinut la locale “cel mai bun scor din istoria sa”, dar a precizat ca “nu se tine cu dintii de functie”.

Rus s-a laudat ca partidul a obtinut rezultate superioare fata de cele din 2000 si ca el a obtinut la Cluj cu aproape 23a mai mult decit partidul. “Firesc este ca cei care au adus un plus de valoare partidului si au reusit sa obtina rezultate mai bune decit anul trecut sa-si continue munca”, a precizat Rus.

Vorbind insa despre asa numitul sau proiect privind “descentralizarea” partidului, liderul PSD Cluj descopera brusc ca partidul are baroni locali, vinovati de esecul in alegeri.

“Daca o parte din liderii nostri locali s-ar fi comportat similar cu politicienii din tarile Uniunii Europene, nu s-ar mai fi vorbit astazi de baroni locali.

Stim cu totii care sint criticile care se aduc reprezentantilor PSD in teritoriu: racolarea de primari si consilieri de la alte partide prin metode diverse, directionarea abuziva a resurselor locale, exercitarea de presiuni asupra media si asupra societatii civile.

Probabil ca este si vina noastra, a conducerii centrale, ca nu am reusit sa descurajam din timp astfel de comportamente”, a mai spus Ioan Rus. Doar ca acest model de comportament se aplica nu doar liderilor din teritoriu, ci chiar conducerii centrale, de la care baronii locali au putut invata exact metodele descrise perfect de liderul PSD Cluj.

PSD Bacau, ravasit de demisii

Cuplul de perdanti din Bacau, Dumitru Sechelariu si Viorel Hrebenciuc, au demisionat ieri concomitent. Spre deosebire de Hrebenciuc, care a renuntat la functia de sef al organizatiei Bacau, Dumitru Sechelariu a ales sa paraseasca de tot PSD, fara sa si explice de ce. Baronul PSD a tinut-o toata saptamina numai in demisii, cedind, rind pe rind, toate functiile.

Dupa ce a renuntat la mandatul de consilier local si judetean, Sechelariu a decis treptat sa renunte si la locurile ocupate in filiala PSD. Fostul primar si-a grabit insa retragerea din PSD, avind in vedere ca, initial, el avea de gind sa demisioneze saptamina viitoare.

Acum, de la Sechelariu sint asteptate dezvaluirile cu care i-a amenintat pe Hrebenciuc si chiar pe fratele sau, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Pe de alta parte, colegul sau de partid, Viorel Hrebenciuc, a demisionat din functia de sef al organizatiei Bacau, recunoscind partial esecul de la alegerile locale.

El a spus ca renunta sa mai fie lider doar pentru ca a pierdut alegerile din orasul Bacau, si nu la nivelul judetului, unde “partidul a obtinut rezultate bune”. “Analiza rezultatelor la alegeri in judetul Bacau arata ca am obtinut rezultate bune la judet, insa avem un esec la municipiul Bacau.

Imi asum responsabilitatea acestui esec alaturi de ceilalti colegi si mi-am dat demisia din functia de presedinte al organizatiei”, a declarat, pentru Mediafax, Viorel Hrebenciuc. In urma cu o saptamina, el folosea acelasi argument pentru a arata ca nu are motive sa demisioneze.

Fostul presedinte al PSD Bacau intarea aceasta teorie, aratind ca si-ar fi asumat responsabilitatea doar daca “reiesea din sondaje ca Sechelariu pierdea si totusi il puneam pe liste”. In locul lui Hrebenciuc a fost numit, interimar, fostul prefect Dumitru Bontas.

In prezent, conducerea PSD Bacau a intrat in disolutie, Hrebenciuc, Sechelariu, Iacobov si alti doi vicepresedinti renuntind la functii.