Alianta Nord-Atlantica va stabili, in 2006, calendarul de aderare pentru Albania, Croatia si Macedonia, a anuntat, ieri, presedintele Adunarii Parlamentare a NATO, Doug Bereuter, citat de AFP.

"In 2006 (...), va fi luata o decizie" privind candidatura Albaniei, Croatiei si Macedoniei, a declarat Bereuter, la finalul unei intrevederi cu premierul croat, Ivo Sanader. El a adaugat ca toate cele trei state au primit aprecieri pozitive la Summit-ul NATO de la Istanbul, desfasurat in zilele de 27 si 28 iunie.

"Alianta ramane deschisa tuturor democratiilor europene, indiferent de pozitia lor geografica (...) incurajam Albania, Croatia si fosta republica iugoslava a Macedoniei sa continue reformele necesare pentru aderarea la NATO", se arata in declaratia comuna adoptata la reuniunea celor 26 de sefi de stat si de guvern din tarile Aliantei.

Guvernele de la Tirana, Zagreb, Skopje si Washington au semnat, in mai 2003, o "Carta Adriatica", pentru a facilita integrarea celor trei tari balcanice in Alianta Nord-Atlantica. Potrivit documentului, Statele Unite s-au angajat sa sprijine eforturile de aderare ale acestor state.