PSD si-a adjudecat partea leului din totalul de presedintii de consilii judetene. Fata de anul 2000, PSD marcheaza insa o scadere notabila. Progresele cele mai mari le-au inregistrat PNL si PUR.

Dintre cele 40 de presedintii de consilii decise pana acum, partidul de guvernamant a castigat 18, adica 45 la suta, urmat de UDMR si PNL, cu cate 5, PD si PUR, cu cate 4, PRM - 3 si Forumul Democrat al Germanilor - 1.

Desi s-a situat detasat pe primul loc, PSD nu a reusit sa castige mai multe jumatate dintre posturile de presedinti, in timp ce acum patru ani, din 41 de presedinti de consilii judetene, 28 - peste 2/3 - erau de la fostul PDSR, care in 1996 castigase 20 de presedintii de consilii judetene.

Cel mai spectaculos salt l-au inregistrat PNL, de la 1 la 5 si PUR de la 0 la 4, PRM de la 0 la 3, in timp ce UDMR conduce acum 5 consilii judetene, fata de 4 in 2000. In schimb, Partidul Democrat detine acum 4 presedintii de consilii judetene, fata de 7 in 2000. Este drept ca mai multi dintre presedintii alesi atunci din partea PD au migrat la PSD si PNL.

Doar 11 presedinti de consilii judetene au fost realesi, iar din totalul de 42 de presedinti, doar in doua locuri - la Bucuresti (Mioara Mantale - PD) si Mures (Ema Lokody - UDMR) in fruntea consiliilor sunt femei. Cel mai tanar presedinte de consiliu judetean e la Bacau - Dragos Benea (PSD - protejat politic al fostului Primar de Bacau, Dumitru Sechelariu) de 28 de ani.

6 dintre noii presedinti de consilii judetene au ocupat pana acum functii de parlamentari. Interesul sporit fata de functia de presedinte al consiliului judetean se explica prin prerogativele importante pe care le-au primit aceste organisme, intre altele distribuirea de fonduri nationale si europene.

Castiguri politice si geografice

Din punct de vedere geografic, PSD domina Moldova si Muntenia, unde Alianta PNL-PD conduce doar la Bucuresti si Calarasi, iar Alianta DA si UDMR domina in Transilvania, unde PSD a reusit sa castige presedintia Consiliilor Judetene doar la Bistrita Nasaud si Salaj. PUR si PRM au castigat toate presedintiile in Muntenia si Moldova.

Din punct de vedere politic, cel mai mult de castigat au avut partidele cele mai mici - PRM, UDMR si PUR. De cele mai multe ori, aceste partide au facut alianta cu PSD.

Exceptie fac aliantele UDMR cu PNL-PD la Cluj si Arad, aliantele PUR cu PNL-PD la Alba, Bacau, Buzau, Calarasi, Galati si Hunedoara, in timp ce PRM a votat cu PSD aproape peste tot, cu excepta judetelor Buzau, Caras si Tulcea unde a participat la aliante anti-PSD.

Au existat si doua judete unde consilierii PNL, in Gorj si PD, la Giurgiu, au contribuit la alegerea unui presedinte PSD, fiind prompt exclusi din partidele respective. Cea mai bizara combinatie se inregistreaza la Bihor, unde consiliul e condus de un presedinte de la UDMR, cu doi vice-presedinti de la PD si PSD.

Au mai ramas de constituit doua Consilii Judetene: la Ialomita, unde PSD este favorit si la Maramures, unde Alianta PNL-PD are cele mai mari sanse sa obtina presedintia Consiliului. Constituirea va avea loc incepand cu data de luni, 5 iulie.