Cresterea economica cumulata cu majorarea salariului mediu pe economie, anuntata cu surle si trambite de Guvern, se pare ca nu are nici un efect asupra capacitatii romanilor de a trai in mod decent.

Saracia face ca painea sa fie in continuare hrana de baza pentru marea majoritate a familiilor din Romania, iar carnea, fructele si lactatele sunt produse destinate cel mai adesea persoanelor cu venituri peste medie.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS), anul trecut, un roman consuma in medie 10,1 kilograme de paine lunar, in vreme ce datele din 2002 arata faptul ca media consumului lunar se ridica la 9,9 kilograme. Cei mai mari „devoratori“ de paine sunt in general persoanele cu venituri reduse.

Astfel, un pensionar mananca lunar 10,3 kilograme de paine, iar un salariat - 10,2 kilograme de paine. Cel mai scazut consum de produse de panificatie se inregistreaza in familiile de agricultori, in cadrul careia o persoana serveste 9,1 kilograme de paine lunar. Aceste categorii de persoane isi completeaza insa alimentatia cu mamaliga.

Consumul de malai al persoanelor care practica agricultura este cu 3 kilograme mai ridicat decat al romanilor angrenati in alte tipuri de activitati.

In ceea ce priveste consumul de carne, statisticile arata faptul ca pe mesele romanilor se gaseste in general mai putina carne decat pe cele ale cetatenilor membri UE. Totodata, nu se observa modificari semnificative de la un an la altul. Un roman manca anul trecut in medie 2,4 kilograme de carne proaspata pe luna, cu 0,1 kilograme mai mult decat in 2002.

De asemenea, consumul mediu de preparate din carne se ridica la 3,3 kilograme pe luna. Astfel, intr-un an, un roman se hraneste in medie cu 39,6 de kilograme. Persoanele care isi permit cel mai mare aport de proteine sunt patronii, care consuma cu 1,3 kilograme de carne mai mult decat agricultorii.

Cantitatea de lapte pe care o bea un roman intr-o luna se ridica, in 2003, la 6 litri pe luna. Desi putin in comparatie cu consumul din alte state europene, s-a ajuns la aceasta „performanta“ si in urma implementarii Programului „Laptele si Cornul“.

Totusi, cei mai mari amatori ai acestui produs sunt pensionarii, care consuma intr-o luna in medie 6,7 litri de lapte, si agricultorii, care beau in medie 6,3 litri.

Consumul de branza si smantana al patronilor si pensionarilor nu depaseste in medie 1,2 kilograme lunar, in vreme ce salariatii si agricultorii consuma cu 0,1 kilograme mai putin, iar somerii se multumesc cu numai 0,9 kilograme de branza lunar.

Consumul de fructe se ridica in medie la 2,3 kilograme de persoana pe luna, cu 300 de grame mai mult fata de anul 2002. De asemenea, patronii consuma cu 1,5 kilograme mai mult decat media, in timp ce agricultorii - cu 600 de grame mai putin decat un om obisnuit.