La judecarea contestatiei privind mandatul de 15 zile de arest preventiv, intocmit pe numele lui Ioan Mihai, directorul general al Centralei Electro-Termice (CET) Iasi, inculpatul a rostit la ultimul cuvant in apararea sa: "Nu mai rezist nici fizic, nici psihic la tot ceea ce se intampla in celula aia. De altfel, sunt nascut in aceeasi zi, luna si an cu Erbasu.

Nu stiu daca nu s-ar putea face vreo legatura cu acesta". Dupa cateva zeci de minute, Mihai isi imbratisa familia in libertate, instanta Curtii de Apel Iasi dispunand eliberarea imediata a directorului CET, care a fost recent inlocuit in functie.

Bucuria eliberarii din arest a avut-o si patronul unui grup de firme din Bihor si Ungaria (grupul Bardos Gyorgyi), oradeanul Ioan Blidar, cercetat dupa ce, in martie 2002, i-ar fi oferit mita lui Mihai o masina de teren Land Rover (evaluata la 35.000 marci, fara accize si taxe vamale).

Ioan Blidar se inscrie printre cei mai prosperi oameni de afaceri din Oradea, fiind proprietarul fabricii de mobila Crismobel, detine un gater (Siva Forest SRL) in localitatea Pantasesti, o herghelie de cai in Ungaria, precum si multe alte firme in tara si strainatate.

Procurorii Serviciului Teritorial Anticoruptie Iasi din cadrul PNA au fost de-a dreptul descumpaniti de decizia judecatorilor, mai ales ca acest dosar este primul cu inculpati "grei", dupa ce un politist din judetul Iasi a fost trimis in judecata de PNA, pentru ca a primit mita... o rata si cativa pesti.

In timpul audierilor in instanta, printre alte argumente, avocatii apararii au reclamat faptul ca Mihai si Blidar au fost cazati in arestul IPJ Iasi printre hoti, violatori si criminali, desi exista prevederi conform carora arestatii PNA trebuie cazati separat.

Cei doi inculpati vor fi cercetati in stare de libertate pentru luare si dare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la marturie mincinoasa, urmand a se stabili daca mita a fost primita pentru ca 1.000 tone de huila energetica (din cele circa 80.000 tone comandate) sa fie cumparate de CET de la firma oradeana.