Decizia a fost adoptata in noptea de vineri spre sambata, in cadrul unei reuniuni de criza a liderilor partidelor politice din majoritatea parlamentara. Tremonti a plecat de la sedinta nocturna, sambata dimineata devreme, fara a face nici o declaratie.

Purtatorul de cuvant al lui Berlusconi, Paolo Bonaiuti, a remarcat numai ca structura Guvernului trebuie aprobata de presedintele Republicii, sugerand, astfel, ca demisia lui Tremonti nu va intra in vigoare decat dupa ce ii va fi prezentata presedintelui Carlo Azeglio Ciampi.

Este cunoscut faptul ca, dupa sirul infrangerilor electorale din luna iunie - in alegerile europene, locale si regionale - Berlusconi s-a confruntat cu tensiuni grave in interiorul coalitiei guvernamentale. Incepand de martea trecuta, premierul italian a participat la consultari intense cu partenerii de coalitie.

Situatia s-a agravat vineri, cand vicepremierul Gianfranco Fini, lider al Aliantei Nationale, a solicitat o modificare a politicii economice, amenintand ca, in caz contrar, partidul sau se va retrage din Guvern. Amenintarea l-a vizat direct pe Tremonti. In varsta de 56 de ani, acesta a condus, incepand din 2001, un super-minister care coordoneaza economia, finantele, trezoreria si bugetul.

Influentul ministru al Economiei si Finantelor este unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Berlusconi si dispune de sprijinul Ligii Nordului, formatiune membra a coalitiei guvernamentale. Fini l-a acuzat insa pe Tremonti ca a falsificat o serie de date, ceea ce a impiedicat incheierea unui acord privind reducerea cheltuielilor publice, solicitata de Bruxelles.

Urmare a dezbaterilor nocturne de vineri, sedinta Consiliului de Ministri avand in agenda tocmai aprobarea reducerii cheltuielilor publice, programata pentru sambata dimineata, a fost anulata.