Doi imigranti romani au fost condamnati de un tribunal britanic la inchisoare pentru frauda cu carti de credit clonate, pagubele ridicindu-se la circa 2 milioane de lire sterline.

Ioan Buda, de 33 de ani, si Alexandru Zaharie, de 23 de ani, au fost surprinsi de politistii din in timp ce montau dispozitive de inregistrare a datelor de pe banda magnetica a cardurilor, intr-un bancomat din apropierea unui centru comercial din localitatea St Austell, in Cornwall.

In urma perchezitiei efectuate in automobilul romanilor, au fost descoperite mai multe dispozitive folosite la clonarea cardurilor, precum si un computer performant in care se aflau datele de pe 2 000 de carti de credit.

Politistii estimeaza ca romanii, care lucrau pentru o retea internationala de infractori, sustrageau, cu ajutorul cardurilor false, in medie cite 1 000 de lire sterline din fiecare cont bancar la care dobindeau acces.

Potrivit BBC, Ioan Buda era profesor de scoala primara in Romania, insa, nemultumit de salariu si de conditiile de viata din tara, a ales sa munceasca la negru in Marea Britanie pentru a-si intretine sotia si cei trei copii.

Pentru ca nu a putut sa stringa mai mult de 100 de lire sterline pentru a-si ajuta familia, Buda a acceptat „oferta” unei retele de infractori care se ocupau cu clonarea cardurilor bancare. Impreuna cu conationalul sau Alexandru Zaharie, fostul profesor se ocupa cu montarea minicamerelor de luat vederi si a dispozitivelor de inregistrat datele de pe banda magnetica a cardurilor.

Datele si imaginile cu victimele surprinse in timp ce introduceau codul PIN erau transmise catre un computer din automobilul romanilor, parcat nu departe de bancomat. Informatiile obtinute erau folosite de reteaua de infractori la realizarea cardurilor clonate, cu ajutorul carora escrocii retrageau sume substantiale din conturile victimelor.