Dezamagiti de lipsa locurilor de munca sau de salariile mici de acasa, din ce in ce mai muti est-europenii vin sa isi caute de lucru la Roma, populind cladirile dezafectate sau spatiile verzi din capitala italiana. Multi muncesc la negru in constructii sau in industria servirii, altii, mai norocosi, sint angajati cu contract si au permise legale de sedere in Italia.

Cazarea este scumpa pentru cei care vor sa trimita banii cistigati familiilor de acasa, asa ca imigrantii recurg deseori la adaposturi improvizate. Astfel, un imigrant bulgar si-a amenajat o locuinta intr-o pestera cu vestigii romane din centrul istoric al capitalei italiene, relateaza cotidianul Washington Times, citat de RoNews.

Pina nu demult tara de tranzit in traseul celor aflati in cautarea unei vieti mai bune, Italia a devenit, in ultima perioada, una din principalele tari de destinatie pentru imigrantii ucraineni, bulgari si romani.

Datorita legilor promulgate de guvernul Silvio Berlusconi, numarul de permise de resedinta acordate imigrantilor a depasit anul trecut valoarea de 630 000, de trei ori mai mare decit in 2002, potrivit statisticilor Ministerului italian de Interne.

Majoritatea cererilor pentru permise de sedere vin din partea romanilor si bulgarilor, care i-au depasit considerabil ca numar pe imigrantii marocani, filipinezi si chinezi. De altfel, romanii reprezinta, la ora actuala, grupul etnic cel mai mare de imigranti legali din Italia, 10% din cei 2,5 milioane de extracomunitari. "Italia este pur si simplu asediata de est-europeni.

Conditiile de viata din aceste tari sint in continuare precare, ceea ce ii determina pe din ce in ce mai multi oameni sa plece in Vest. Romania, Bulgaria si Ucraina mai au mult pina sa fie primite in Uniunea Europeana, insa populatia acestor tari s-a saturat sa mai astepte" spune Lequyin Ngodhin, reprezentant al asociatiei Caritas, care se ocupa cu protejarea drepturilor refugiatilor.

Romanii, supracalificati in raport cu piata muncii din Italia

"Aici este cald, asa ca putem dormi sub cerul liber, daca nu se iveste alta alternativa", spune Daniel, un roman de 22 de ani, absolvent al unei universitati tehnice, care a venit in Italia in mai pentru a-si cauta de lucru. Daniel si conationalul sau, Cristian, amindoi din Bucuresti, spun ca nu si-au gasit slujbe in domeniile in care sint pregatiti.

Nici unul din ei nu are permis legal de sedere in Italia. Locuiesc temporar in apartamentele altor imigranti romani, iar cind acestea sint pline, se adapostesc linga ruinele romane din centrul istoric al capitalei italiene. Citeodata sint nevoiti sa se prostitueze pentru a face rost de bani.

"Daca am fi in Romania, ne-ar fi jena sa ne prostituam, insa aici, este singura modalitate de a face rost de suficienti bani pentru a ne intretine si a trimite si familiilor de acasa", marturiseste Daniel. Impreuna cu Cristian si un travestit filipinez, romanul de 22 de ani isi racoleaza clientii intr-un local de bingo din Roma, cistigind, in medie, 50 de dolari pe seara.

Potrivit statisticilor realizate de asociatia Caritas, majoritatea imigrantilor romani au studii superioare, in timp ce piata muncii din Italia nu le poate oferi slujbe in domeniile in care sint pregatiti. Majoritatea locurilor de munca pentru imigranti sint in constructii sau in industria servirii, insa chiar si asa, romanii primesc salarii mai mari decit in tara lor de bastina.

"Statele Unite le-ar putea oferi locuri de munca pe masura calificarilor lor, insa e dificil de ajuns acolo. Italia este mult mai accesibila, ceea ce o face una din destinatiile preferate de romani", a mai afirmat reprezentantul Caritas.