Ion Iliescu s-a comportat, ieri, ca adevaratul sef al PSD. Delegatia Permanenta a partidului, in frunte cu Adrian Nastase, s-a prezentat la Cotroceni, unde a primit, din partea sefului statului, o mustruluiala scurta (40 de minute), dar suficienta.

Presedintele i-a chemat pur si simplu la raport, vrand sa vada documentele pregatite pentru Congresul National din august si cerandu-le socoteala de-a dreptul pentru rezultatele de la locale. Ceea ce a vazut nu prea pare sa-i fi fost pe plac sefului statului, care i-a trimis pe pesedisti sa-si refaca temele pana pe 16 iulie, cand va avea loc o noua intalnire.

Desi ambele tabere au pastrat discretia asupra intalnirii, in spatele usilor inchise, Iliescu a cerut solutii radicale, printre care demisia unora dintre vicepresedintii partidului.

Cu toate ca Serban Mihailescu, Viorel Hrebenciuc sau Doru Ioan Taracila oricum se resemnasera cu ideea ca, pana dupa alegeri cel putin, nu vor mai fi membri in conducerea PSD, seful statului vrea sa aiba certitudinea ca aceia pe care nu-i agreeaza vor disparea.

Presedintele nu a fost multumit de valul de demisii de presedinti de organizatii comunale si satesti din PSD, considerand ca este departe de a fi rezolvata problema. Iliescu a solicitat, totodata, trasarea strategiei pentru alegerile parlamentare.

Aceasta prevede inclusiv desemnarea cat mai rapida a candidatului la Presedintie, pentru a nu fi repetata greseala facuta la nominalizarea lui Geoana pentru Primaria Capitalei. Dupa cum se stie, Nastase incercase sa impinga nominalizarea candidatului PSD catre luna septembrie, desi a admis ca el insusi ar putea fi acela.

In plus, seful de facto al PSD a mai cerut ca nu cumva pe listele parlamentare sa apara oameni de afaceri controversati.

Conform vicepresedintelui Sorin Oprescu, Iliescu a avertizat partidul ca, daca nu identifica exact cauzele pentru care populatia nu l-a votat, atunci, in noiembrie, va fi mai rau.

Dar, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Corina Cretu, sa nu se inteleaga „ca in aceasta intalnire domnul presedinte nu a facut decat sa critice partidul de guvernamant pentru ca nu corespunde realitatii“. Intr-adevar, Iliescu nu s-a rezumat la critici, a avut si recomandari.

Dupa ce le-a atras atentia liderilor PSD ca partidul a devenit practic invizibil in umbra Guvernului, ceea ce i-a fost defavorabil, presedintele a cerut imbunatatirea comunicarii cu electoratul, printr-o mai mare apropiere de oameni. Totodata, PSD va trebui sa-i prezinte, pana pe 16 iulie, un set de masuri guvernamentale minimale pentru perioada preelectorala.

Adica, masuri de protectie sociala sau de compensare a efectelor neplacute ale evolutiilor economice, intrucat si Iliescu considera ca partidul si-a pierdut ideologia si trebuie sa-si reorienteze mesajul mai clar catre stanga.

Pentru a fi clar inteles, Iliescu a subliniat ca, daca, pe 16 iulie, pesedistii vin la el cu jumatati de masura, nu mai este cazul sa conteze pe colaborarea sa viitoare si mai ales in campanie. Ceea ce unora dintre ei trebuie sa le fi produs o senzatie de déjà vu, dat fiind ca, si in 1996, dupa locale, Iliescu i-a amenintat ca va candida singur la prezidentiale.

Desi implicarea presedintelui in strategia de campanie a unui partid este total pe langa Constitutie, Corina Cretu a incercat sa dea asigurari ca Iliescu a ramas impartial. El s-a intalnit cu PSD pentru ca „Romania traverseaza o perioada foarte importanta, iar partidului de guvernamant ii revin o serie de responsabilitati in acest sens”.

Desi oricine ar zambi imaginandu-si PNL sau PRM ducandu-se sa analizeze cu Iliescu rezultatele la locale, Corina Cretu sustine ca presedintele vrea sa aiba intrevederi si cu celelalte partide, dar ca nu le-a adresat invitatii inca.

Mesajul presedintelui i-a aruncat pe liderii PSD direct intr-o sedinta, ce a durat cateva ore si care s-a incheiat numai pentru ca trebuia sa aiba loc reuniunea cu liderii filialelor judetene, care fusese convocata dinainte.

Mustrarile lui Iliescu trebuie sa-l fi luat prin surprindere pana si pe Adrian Nastase: dupa discutia de la Cotroceni, acesta a plecat sa intalneasca, la Oradea, cu premierul maghiar, Peter Medgyessy, dar era asteptat sa se intoarca, pentru a participa la reuniunea cu fostii si actualii presedinti de filiale, desi, initial, aceasta era programata sub bagheta lui Cozmanca.

Intrunirea de partid s-a tinut la Senat, care, eliberat pe timp de vara, era numai bun de sala de conferinte. Desi au tinut o reuniune de partid privata intr-un spatiu intretinut din bani publici, pesedistii au obligat ziaristii sa astepte rezultatele pe trotuar, in soare, nepermitandu-le accesul in cladire, pe motiv ca Senatul nu lucra.

Ramane de vazut daca pesedistii vor respecta tot asa si celelalte indicatii ale lui Iliescu, dat fiind ca printre sarcinile trasate se numara si imbunatatirea relatiilor cu mass-media.

La analiza partidului, sefii de organizatii au intrat cu atitudini diferite. Presedintele filialei Constanta, Radu Mazare, a declarat ca nu crede ca aceia care au pierdut trebuie sa le dea sfaturi celor care au castigat, cerand fara jena restructurarea Delegatiei Permanente a PSD.

Presedintele filialei Vrancea, Marian Oprisan, a declarat ca a venit la aceasta intalnire „cu gandul ca se va discuta despre ce a pierdut partidul si despre ce a castigat“, agenda interna de partid, incheierea capitolelor de negociere cu UE, rezolvarea reala a problemelor cu care se confrunta cetatenii.

De altfel, cei doi au avut indrazneala de a cere demisii la varf chiar in cadrul sedintei. Presedintele PSD Bucuresti, Neculai Ontanu, a declarat ca nu il tenteaza sa ramana in fruntea organizatiei, deoarece este primarul sectorului 2 si are de rezolvat problemele cetatenilor din sectorul 2. El a spus, insa, ca va gestiona Organizatia Bucuresti pana la viitoarea conferinta a filialei.

Presedintele filialei Brasov, deputatul Constantin Nita, a afirmat ca, daca partidul va considera necesar, o sa-si dea demisia din functie pentru rezultatele din alegeri. El considera, insa, ca a indeplinit criteriile de performanta stabilite impreuna cu partidul.

Pe Nita il asteptau momente neplacute, intrucat, ieri, s-a aflat ca 16 dintre cei 26 de membri ai PSD Brasov care apar pe lista celor care si-au dat demisiile in urma esecului din alegeri au parasit partidul inainte de alegeri.

La inchiderea editiei, sedinta continua, singurele lucruri de consemnat fiind plecarea precipitata a presedintelui PSD Cluj, Ioan Rus, aflat intr-o stare vizibila de enervare, si zvonul ca lui Doru Ioan Taracila, unul dintre cei care s-au aratat dispusi sa renunte si la vicepresedintia partidului, i s-ar pregati sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in locul recent pensionatului Paul

Florea.