Gruparea terorista regionala Jemaah Islamiyah, care face parte din reteaua condusa de Al-Qaida, pregateste atacuri de amploare cu arme chimice si biologice pe teritoriile aliatilor asiatici ai Statelor Unite in razboiul din Irak, a avertizat, ieri, directorul Centrului nipon de lupta impotriva terorismului, Shinsuke Shimitsu.

"Am fost avertizati in privinta pregatirii unor lovituri cu arme chimice si biologice, organizate de Al-Qaida", a precizat el. Serviciile secrete japoneze detin informatii credibile, potrivit carora Jemaah Islamiyah este preocupata, in prezent, cu recrutarea de noi membri si cautarea unor noi surse de finantare, a adaugat Shimitsu.

Gruparea Jemaah Islamiyah este acuzata de comiterea unui dublu atentat, in octombrie 2002, soldat cu moartea a 200 de persoane, in insula indoneziana Bali.

Concomitent cu acest avertisment concret, experti in arme chimice din 12 tari, reuniti, ieri, la Kuala Lumpur, si-au exprimat la randul lor ingrijorarea fata de pericolul fara precedent reprezentat de armele de distrugere in masa ajunse in mainile teroristilor. Ei au mai atras atentia ca, din acest arsenal al mortii, armele chimice sunt cel mai usor de fabricat.

"Componentele patogene pot fi procurate din natura, cu ajutorul unor echipamente simple si o tehnologie rudimentara", a declarat directorul general al Centrului regional de lupta impotriva terorismului in Asia de Sud-Est, Zainal Abidin Zain, invocand atentatul cu gaz sarin comis de secta Aum intr-o statie de metrou din Tokyo, in 1995, si soldat cu moartea a 12 persoane si contaminarea altor 6.

000. "Chiar si un student poate produce o cantitate mica de gaz sarin, suficienta insa pentru comiterea unui atentat", a adaugat un participant la conferinta. Alt avantaj al unui asemenea atac il constituie faptul ca agentii chimici nu sunt detectati cu usurinta prin metodele traditionale utilizate in timpul controalelor de securitate, sustin expertii.

Nu in ultimul rand, teroristii beneficiaza de intervalul scurs intre momentul degajarii agentului chimic si aparitia primelor efecte ale acestuia, au mai precizat expertii.

In timp ce guvernele asiatice se pregatesc sa adopte masuri de "gradul zero" pentru evitarea unor atacuri teroriste de proportii, Brigazile Abu Hafs al-Masri, gruparea care a revendicat atacurile de la 11 martie, din Madrid, le-a adus aminte europenilor ca, la 15 iulie, expira ultimatumul "oferit" de Osama bin Laden, prin care liderul Al-Qaida se angaja sa nu comita atentate pe vechiul

continent, cu conditia ca statele participante la coalitia din Irak sa-si retraga trupele. Serviciile secrete din tarile asiatice se tem insa ca Al-Qaida va "marca" expirarea acestui ultimatum printr-un atac-surpriza, lovindu-i pe europeni pe un alt continent.