Chiar daca contractul de vanzare-cumparare semnat in timpul domniei lui Musetescu a fost facut de mantuiala, fara sa prevada vreo sanctiune pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se "agata" de un articol dintr-un act normativ referitor la privatizarea Roman care-i mai taie din elan noului stapan, miliardarul brasovean Ioan

Neculaie. "Din nefericire, contractul de vanzare-cumparare incheiat la privatizarea Roman Brasov nu prevede nici o parghie de actiune a AVAS, in cazul neindeplinirii obligatiilor asumate de Pro Brasov si Pesaka Astana. Acest contract nu prevede nici macar o sanctiune daca nu se respecta clauzele contractuale. Nu avem nici o parghie de interventie", spune Mircea Ursache.

Presedintele AVAS sustine ca i s-au dat ceva puteri prin actul normativ de privatizare a Roman si constituirea Parcului Industrial: "In acest act normativ scrie clar ca societatea administrator, adica Pro Brasov, are obligatia sa vanda catre Pesaka Astana trei hale. In situatia in care acest lucru nu se intampla putem trece la rezilierea contractului pentru neindeplinirea conditiei respective".

Tocmai de aceea, AVAS flutura prin fata noului stapan de la Roman amenintarea de reziliere a contractului pentru excluderea din afacere a firmei malayesiene Pesaka Astana.

"Noi nu ne putem implica in disputele dintre actionarii Asociatiei Pro Brasov, insa suntem obligati sa monitorizam indeplinirea de catre cumparator a obligatiilor asumate prin contractul de vanzare-cumparare", spune presedintele AVAS. Asa cum Adevarul a prezentat in urma cu doua saptamani, Ioan Neculaie a reusit sa intre in posesia a 80% din Pro Roman la pretul a doua garsoniere.

Afacerea a fost cat se poate de simpla: miliardarul brasovean a imprumutat din "banii personali" Asociatia Pro Brasov-desemnata prin Hotarare de Guvern drept administratorul majoritar al Parcului Industrial Roman-Pro Roman si si-a luat la schimb cele peste 33.000 de actiuni.

"Am facut contractul de imprumut cu o clauza prin care imprumutul era garantat cu pachetul de actiuni de 80% pe care Pro Brasov il detine la Pro Roman si care-mi revenea automat daca nu-mi primeam banii inapoi. Si fiindca la scadenta nu am vazut nici un leu, mi-am trecut actiunile pe numele meu la Registrul Comertului", a declarat la autoproclamarea sa drept stapan la Pro Brasov Ioan Neculaie.

Si asta nu e tot: omul de afaceri a anuntat ca nici Pesaka Astana nu va intra in parcul industrial pentru ca... n-are bani. Ba mai mult, Neculaie a precizat ca nici nu poate fi vorba despre vanzarea vreunui activ catre firma malayesiana, chiar daca exista o hotarare de Guvern care-l obliga sa vanda trei hale. "Eu n-o sa respect clauza asta", promite Neculaie.

Departe de a se incheia, scandalul de la Roman Brasov a ajuns la AVAS, Ministerul Economiei si cel al Justitiei, dar si la PNA, oamenii de afaceri brasoveni care se considera pagubiti de Neculaie incercand pe toate caile sa-l scoata pe acesta de pe platforma industriala Roman.

Deocamdata insa singurul raspuns primit a fost de la PNA, care considera ca astfel de nemultumiri sunt de competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie.