Audierile au durat mai bine de o ora, la final edilul declarand ca a relatat investigatorilor situatia contractelor incheiate intre municipalitate si firmele omului de afaceri. "Am discutat despre relatia dintre Primaria Generala si Erbasu SA", a precizat Basescu, la iesirea din sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Le-am spus anchetatorilor despre situatia internationala desfasurata in cadrul contractului, modul in care fondurile au fost alocate in baza aprobarii Bancii Europene pentru Investitii si despre plata avansurilor. In acest moment, firma Erbasu trebuie sa mai justifice 29 de miliarde de lei din avansul acordat", a declarat primarul general.

Basescu a precizat ca nu a primit o citatie oficiala pentru a veni la audieri, fiind chemat insa de procurori pentru a lamuri o serie de lucruri. "A fost rugamintea procurorilor sa lamurim lucrurile si nu am avut nimic de ascuns. Dar am tinut ca, intai, sa prezint public situatia contractului si apoi sa ma prezint la Parchet", a spus Basescu.

Basescu a refuzat sa formuleze o opinie cu privire la cele doua variante vehiculate in legatura cu decesul lui Erbasu, apreciind ca este treaba anchetatorilor sa raspunda acestei intrebari.

Basescu a respins ipoteza ca Erbasu ar fi putut fi afectat de faptul ca nu a fost primit in audienta: "Daca s-ar spanzura toti cei pe care nu-i primesc, as avea cate zece morti pe zi", a declarat primarul general.

Potrivit lui Basescu, societatea a executat pana in prezent in jur de 45 la suta din totalul lucrarilor prevazute in contract. Acesta a aratat ca municipalitatea va derula in continuare contractul de contorizare incheiat cu firma Erbasu.

"Am discutat cu fiul cel mare al lui Mihail Erbasu - care a preluat firma - si am discutat si cu Banc Post-ul, care a acordat garantie, in faza initiala, firmei Erbasu pentru a gasi o formula de emitere a unei noi scrisori de garantie bancara", a declarat Basescu. Primarul general a mai mentionat ca, personal, nu a avut nici o legatura cu omul de afaceri.

"L-am vazut de patru ori", a declarat Basescu. Primarul general s-a referit apoi la doua intalniri pe tema unor nereguli legate de calitatea lucrarilor executate pentru municipalitate de firma omului de afaceri, cea de-a treia desfasurandu-se "intr-un cadru destins" si fiind vorba de semnarea unui contract.

"Un om corect"

La Parchet s-a prezentat, tot ieri, si fratele mai mic al omului de afaceri, Ion Erbasu, care a fost audiat timp de aproximativ o ora si jumatate. "Domnul Erbasu a discutat cu procurorul Marian Capota despre relatiile cu familia si despre relatiile de afaceri ale lui Mihail Erbasu. Toate erau bune, nu erau probleme de nici un fel", a declarat avocatul familiei Arin Avramescu.

Fratele lui Mihail Erbasu le-a mai spus anchetatorilor ca firma nu avea probleme de natura sa motiveze un gest sinucigas si nici un asasinat. De asemenea, Ion Erbasu a declarat ca fratele nu avea nici probleme in familie. Avocatul a negat si existenta unui al treilea fiu al fratelui sau, Vali. "Este o aiureala, o inventie.

Toata lumea stie ca Erbasu avea doi fii: Cristian si Alexandru", a spus Avramescu. El a precizat ca Ion Erbasu, fiind direct implicat in afacerile grupului Erbasu, intrucat este si actionar si director general al uneia dintre firmele concernului, nu a contrazis declaratiile facute de primarul general Traian Basescu referitor la afacerile grupului cu Primaria Capitalei.

"Traian Basescu a fost un om corect. Cele declarate se inscriu in termenii contractuali. Nu sunt relatari false", a spus avocatul. Ion Erbasu a mai declarat anchetatorilor ca l-a vazut pe fratele sau ultima oara in dimineata zilei de sambata, 19 iunie, la ora 7.00, atunci cand s-au intalnit la o sedinta a firmei, iar ultima discutie telefonica a avut loc duminica, 20 iunie, in jurul orelor 17.

00.