Institutiile bancare vor avea nevoie de o majorare de capital o data cu implementarea in Romania a Programului Basel II, un nou standard in vederea stabilirii cerintelor minime de capital pentru banci, a declarat, ieri, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Aceasta intrucat, din momentul implementarii programului, la calcularea solvabilitatii unei banci, riscul plasamentelor de la Ministerul Finantelor si de la Banca Nationala a Romaniei va fi considerat 100%. In momentul de fata, plasamentele au risc zero. „Trebuie sa lucram cu Ministerul Finantelor Publice, pentru ca o sa avem o cerinta de capital mai mare“, a declarat Ghetea.

Implementarea Basel II este in momentul de fata o prioritate pentru institutiile bancare din Romania. Presedintele ARB sustine ca anumite principii ale Basel II „sunt periculoase“ daca nu se analizeaza cu atentie toate consecintele.

Ultima forma a Basel II a fost adoptata de curand de Uniunea Europeana, urmand sa se elaboreze o directiva cu prevederile acestui acord. De asemenea, urmeaza sa se stabileasca momentul exact cand statele in curs de aderare vor trebui sa implementeze prevederile Basel II.

Incepand cu 1 iulie anul curent, plafonul de garantare a depozitelor din sistemul bancar se va majora la echivalentul a 6000 de euro. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2006, garantiile la depozite vor ajunge la 20.000 de euro. In momentul de fata, valoarea garantiilor la depozite se ridica la 3500 de euro.