Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) a criticat procesul deschis de autoritatile ruse impotriva companiei Yukos, care ameninta sa se incheie cu falimentul celui mai mare producator de petrol din Rusia.

"Este cat se poate de limpede, un caz de aplicare selectiva a legii", se arata intr-un comunicat al organizatiei. Aceasta mai spune ca tribunalul si procurorii sunt supusi unor influente politice "foarte intense".

Yukos trebuie sa achite pana la miezul noptii o datorie de 3.4 miliarde de dolari la fisc.

Actiunile companiei au crescut cu 20% in cursul zilei de miercuri, pe fondul speculatiilor ca va ajunge la un acord cu guvernul.

Factorul Hodorkovski

Potrivit unor relatari, principalul actionar al Yukos, Mihail Hodorkovski, ar fi oferit sa contribuie la plata datoriei, folosind actiunile sale.

Conturile firmei sunt blocate, iar portareii afirma ca au inceput deja executarea sentintei de plata.

In ciuda declaratiilor presedintelui Putin, multi analisti considera ca procesul de evaziune fiscala intentat companiei Yukos si fostului director executiv, Mihail Hodorkovski, fac parte dintr-o campanie motivata politic.

OECD nu are nici o indoiala in legatura cu motivele care au stat la baza acestui proces.

"Tribunalele sunt adesea aservite executivului, iar serviciile de securitate, politia si procuratura raman puternic politizate", se arata in comunicatul organizatiei.

OECD mai spune ca acuzatiile aduse Yukos pot fi aplicate altor "sute de companii, iar evaziunea fiscala e o infractiune de care se fac vinovati milioane de cetateni".

"Cazul Yukos nu este unic. Si alti oameni de afaceri care au intrat in conflict cu autoritatile regionale sau federale au avut aceeasi soarta".