Dosarul a fost inaintat de Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, care la data depunerii acestuia erau cetateni ai Republicii Moldova. Cei patru sunt nascuti in 1952, 1955, 1961 si respectiv 1963.

Intre timp, Ilie Ilascu, Alexandru Lesco si Andrei Ivantoc au obtinut cetatenie romana in anii 2000 si respectiv 2001.

La data depunerii dosarului, in anul 1999, toti patru erau in inchisoare in Transnistria. Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte in 1993 de un tribunal din Transnistria, care a mai ordonat si confiscarea bunurilor acestuia. Ceilalti petitionari au fost condamnati de acelasi tribunal la inchisoare pe perioade cuprinse intre 12 si 15 ani. Si in cazul lor s-a decis confiscarea bunurilor.

Intre timp, Ilie Ilascu si Alexandru Lesco au fost eliberati din inchisoare in 2001 si, respectiv, 2004.

Plangeri

Petitionarii s-au plans de incalcarea Articolului 6 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, care se refera la dreptul la o judecata corecta. Ei sustin ca tribunalul care i-a condamnat nu avea dreptul sa-i judece si ca procesul nu a fost corect.

Ei s-au mai plans, in baza Articolului 1 privind protejarea proprietatii private, de confiscarea proprietatilor lor si sustin ca detentia lor este ilegala si contrara Articolului 5, privind dreptul la libertate si securitate.

Ilie Ilascu s-a plans si de incalcarea Articolului 2, privind dreptul la viata, intrucat el este singurul care a fost condamnat initial la moarte.

Toti patru se plang de conditiile in care au fost tinuti in detentie invocand Articolele 3, 8 si 34 ale Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, care se refera la interzicerea tratamentului inuman, sau umilitor al detinutilor si la dreptul la viata privata si la corespondenta.

Articole invocate

Articolul 6: dreptul la o judecata corecta

Articolul 1: protejarea proprietatii private

Articolul 5: dreptul la libertate si securitate

Articolul 2: dreptul la viata

Articolul 3: interzicerea tratamentului inuman si umilitor al detinutilor

Articolul 8: dreptul la viata privata si corespondenta

Conventia Europeana pentru Drepturile Omului

Ei sustin ca autoritatile Republicii Moldova sunt vinovate de abuzurile de care se plang in petitie intrucat nu au luat nici o masura ca acestea sa fie oprite.

Ei mai sustin si ca Federatia Rusa este raspunzatoare intrucat teritoriul Transnistriei se afla sub controlul de facto al Rusiei intrucat aceasta are echipament militar si trupe stationate acolo si ii sprijina pe separatisti.