Presedintia olandeza a Uniunii si-a propus sa imbunatateasca imaginea forurilor europene in ochii cetatenilor UE. Un sondaj recent arata ca olandezii vor avea mult, foarte mult de lucru in acest sens.

Neprietenoasa, birocratica, inabusita de proceduri complicate si, paradoxal, incantata de ele. Asa vad Uniunea Europeana peste 2.000 de persoane care au raspuns unui chestionar formulat de Gallup si realizat cu ajutorul site-ului belgian Euractiv.

Oamenii au criticat dur metodele prin care comunica Uniunea cu cetatenii Europei si felul in care institutiile UE, cum ar fi Comisia Europeana sau Parlamentul European, se fac sau incearca sa se faca accesibile si transparente.

Participantii, printre care un numar surprinzator de mare de romani, au raspuns la 25 de intrebari legate de felul in care comunica institutiile europene, de cooperarea UE - organizatii din afara Uniunii si de problemele specifice ale tarii din care provine fiecare chestionat.

CRIZA SERIOASA. “Avem de-a face cu cea mai serioasa criza de comunicare din istoria UE. Comisia Europeana este descrisa ca un organism neprietenos, birocratic, distantat fata de oamenii obisnuiti, condus de proceduri complicate, neclare si uneori nerezonabile“, concluzioneaza autorii studiului “Can EU Hear Me“ (“Ma auzi, UE?“).

Practic, participantii la chestionar au criticat totul, de la structura complicata a conducerii Uniunii pana la limbajul folosit la Bruxelles. Despre acesta, oamenii au spus ca este “prea complex, misterios, facut sa serveasca doar birocratilor si nu cetatenilor.“

EXECUTIVUL.

“Comisia este o institutie birocratica ce se ocupa de masurarea tractoarelor“, “Comisia e ingropata in proceduri si se simte foarte bine in felul acesta“, “Comisiei ii plac reuniunile misterioase, cu usile inchise“,”Cetatenii Uniunii n-au habar cu ce se ocupa acest for“, sunt doar alte cateva dintre vorbele dulci pe care oamenii le-au avut de spus

la adresa Executivului Uniunii Europene.

PRESEDINTELE. Nimic de bine nici despre presedintele Comisiei. “E un anonim pentru publicul european“, “Trebuie sa fie mai activ si mai vizibil decat Romano Prodi“, cred europenii, care sfatuiesc institutiile europene sa-i dea mai multa importanta presedintelui, chiar daca asta ar insemna sa-l critice public.

“Stimuleaza dezbaterea“, sunt de parere cei chestionati.

Europenii s-au declarat nemultumiti si de postul de televiziune Euronews, al carui scop ar fi sa popularizeze dezbaterile si initiativele din UE. “Nu are stiri de ultima ora“, “E plictisitor“, “Nimeni nu se uita la el“, “E monoton si repetitiv“ sunt doar cateva din caracterizarile facute televiziunii de stiri europene.

BINE REPREZENTATI

Intre cele 22 de tari care au avut reprezentanti in esantionul analizat, Romania se situeaza pe locul patru. Circa 8% dintre cei care au raspuns la chestionar sunt romani. I-au devansat britanicii, germanii si belgienii. Numarul mare de romani care au participat la sondaj trece drept “interesant“ pentru experti.

“Explicatia ar fi ori ca romanii se numara printre vizitatorii obisnuiti ai site-ului Euractiv, ori ca problemele europene sunt de interes pentru ei“, explica autorii sondajului.