In cativa ani, asigurarea obligatorie a masinii va costa si in Romania cateva sute de euro, la fel ca in Uniunea Europeana.

Incepand de anul viitor, companiile de asigurari vor avea libertatea de a stabili tarife pentru asigurarile RCA cu 10% in plus sau in minus fata de tabelul aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), astfel incat intre doua societati vor putea exista diferente de pret de 20%.

Din 2006, tarifele vor fi modificate liber in limita a 15%, iar in 2007 companiile vor stabili singure pretul asigurarii. Cum polita RCA va fi unificata intre timp cu asigurarea Carte Verde, urmand sa aiba acoperire si in statele UE, iar limitele de raspundere vor creste pana la nivelul celor din Uniune, tarifele le vor ajunge si ele din urma pe cele practicate in statele vest-europene.

Acolo, proprietarii de masini pot plati chiar 800-1.000 de euro anual, insa despagubirile pot ajunge la sute de mii de euro, mai ales in cazul vatamarilor corporale. In noile conditii, companiile de asigurari apreciaza ca prima de asigurare nu va putea fi mai mica de 500 de euro pe an.

O suma uriasa pentru o mare parte a posesorilor de masini din Romania, multi dintre acestia neiesind niciodata in afara granitelor tarii. Ceva mai putin costisitoare va fi asigurarea pentru soferii cu un "cazier rutier" curat, sistemul bonus-malus urmand sa reduca tarifele pentru cei care nu au produs accidente, precum si pentru masinile inregistrate in comune si orase mici.

Deoarece veniturile romanilor pastreaza inca un decalaj mare fata de cele ale cetatenilor UE, Romania a cerut o perioada de tranzitie de cinci ani pentru a-si adapta tarifele RCA, insa a fost refuzata. socul liberalizarii nu va putea fi astfel amanat decat pana in 2007. Anul viitor, scumpirea nu va depasi 40-45%.