Varujan Pambuccian, un veritabil guru al IT&C-ului romanesc, iese la rampa cu un nou proiect normativ. Obiectivul sau actual este eliminarea accizelor de 25% pentru camerele foto digitale.

Daca modificarea legislativa promovata de Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputatilor, va fi votata in Parlament, camerele foto digitale ar putea fi cu 25% mai ieftine, prin eliminarea accizelor. Proiectul ar putea deveni lege in octombrie, dupa terminarea vacantei parlamentare.

Insa eliminarea acestor taxe chiar va duce la o ieftinire a produselor? Raspunsul este categoric da. Chiar daca vor fi distribuitori care vor mentine pretul ridicat, concurenta ii va determina sa isi revizuiasca politica. Flamingo, cel mai mare distribuitor de produse IT&C din Romania, intentioneaza sa scada pretul daca vor disparea accizele.

"Eliminarea accizelor ar fi o masura din care ar avea de castigat toata lumea: consumatorii, producatorii si distribuitorii, care ar realiza volume mai mari, si, nu in ultimul rand, statul care ar aplica taxe pe volume crescute", declara Dragos Simion, director general Flamingo Computers.

Din cauza accizelor, pretul unei camere digitale cumparate din Romania este mult mai mare decat al unui aparat achizitionat in statele Uniunii Europene sau chiar din tari candidate, unde accizele sunt zero. Cel mai concludent exemplu este Bulgaria, tara unde camerele digitale nu sunt accizate.

Accizele sunt taxe speciale aplicate pentru produsele de lux, precum yahturile sau blanurile, sau pentru cele nocive, cum este cazul bauturilor alcoolice.

"Un aparat foto digital, care costa intre 350 si 700 de euro, a ajuns sa fie mai scump decat un PC", arata Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC).

Utilizatorii care intentionau sa-si cumpere camere foto digitale din strainatate (fie direct, fie prin intermediari) mai ieftine ar prefera sa le cumpere din tara, chiar daca pretul ar fi acelasi. "Oamenii ar vrea sa achizitioneze aceste produse din Romania, pentru a beneficia de service", adauga Valentin Negoita.

De asemenea, accizele zero ar putea aduce si efecte indirecte producatorilor si distribuitorilor. Un plus in vanzarile de camere digitale ar putea influenta si comertul cu alte produse electronice, precum ecrane performante, medii de stocare (hard-disk-uri, CD-uri si memorii), imprimante sau consumabile pentru imprimanta. Bugetul de stat este afectat doar in aparenta de eliminarea accizelor.

Cresterea volumului de vanzari legale ar oferi Ministerului de Finante o baza de taxare mai mare pentru TVA. Totodata, producatorii si distribuitorii vor realiza venituri si, implicit, profituri mai mari.

"Este greu de spus daca bugetul va castiga sau va pierde, insa, valoarea pietei fiind relativ mica, nu va exista un efect semnificativ", declara Varujan Pambuccian, initiatorul proiectului de lege. Pambuccian crede ca legea va deveni operationala in circa trei luni. Piata camerelor foto digitale este evaluata la aproximativ cinci milioane de euro. Este vorba, desigur, de piata legala.

Piata neagra este greu de estimat, insa, ca un reper, aceasta reprezinta 25% din totalul vanzarilor de componente hardware. Conform estimarilor specialistilor, 25% este un prag minimal. Vanzarile de pe piata neagra rezulta pe de o parte din traficul "micilor intreprinzatori", iar pe de alta – cel mai important – din transporturile ilegale de anvergura.

Recent, autoritatile au confiscat camere foto digitale si camere video in valoare de circa 60.000 de euro. Aceasta, la un singur transport. Piata neagra nu va disparea total, insa ar putea fi serios afectata, in avantajul pietei legale. Comerciantii ilegali sunt, de fapt, singurii perdanti ai acestei masuri legislative.

TVA si accize la camerele digitale

tara TVA (%) Accize (%)

Romania 19 25

Bulgaria 20 0

Turcia 18 3

Algeria 17 4

Maroc 20 0

State UE (medie) 16 0