Unii membri ai CSM ar vrea sa se ajunga la concluzia ca magistratul a innebunit * Maria Huza, presedintele Tribunalului Bucuresti, a primit dispozitii sa-l scoata imediat pe Florea Visan din sedintele de judecata pana cand se va decide soarta acestuia * In replica, Visan ameninta ca ne va da in judecata si ca ne va sparge geamurile caselor

Scandalosul caz al judecatorului Florea Visan, care si-a terorizat vecinii, le-a spart geamurile, si-a dat chilotii jos in public si si-a invatat copiii cum sa taie gaturi, a fost pus in discutia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a cerut CSM sa decida rapid soarta lui Florea Visan, precizand ca prin cele intamplate, acesta nu mai poate indeplini conditia legala "de buna reputatie", pentru a mai ocupa functia de judecator.

Caseta video cu iesirile nervoase a lui Visan, care spargea cu pietre geamurile vecinilor si-si arata fundul gol la lume, in prezenta copiilor lui minori, a fost vizionata de membrii Consiliului, care au comentat in fel si chip cele vazute.

Majoritatea au inclinat sa creada ca Florea Visan si-ar fi pierdut mintile in urma decesului sotiei sale in urma cu sase luni si au existat voci care au cerut un control psihiatric de urgenta. Maria Huza, membra a CSM si presedintele Tribunalului Bucuresti, ne-a declarat ca nu-si explica iesirile subalternului sau.

Maria Huza a fost insarcinata de CSM sa-l scoata imediat din sedintele de judecata pe Florea, pana cand se decide soarta acestuia.

Rand pe rand, membrii CSM, Anton Pandrea, Nineta Anghelina, Cristian Deliorga si altii au precizat ca faptele lui Visan, dovedite fara dubii de inregistrarile puse la dispozitie de ZIUA, reprezinta o pata pentru Magistratura si ca acest caz trebuie solutionat urgent, chiar si pe linie penala, fara sa se treneze nici o zi ancheta, pentru ca altfel s-ar amplifica efectul negativ asupra imaginii

Justitiei. Cristian Deliorga a atras atentia si asupra pericolului pe care il reprezinta eventuala arma letala pe care ar detine-o magistratul. Ministrul Justitiei a replicat ca l-a informat deja pe ministrul de Interne si ca daca problema armei reclamata de vecini este reala, ea este ca si rezolvata.

Anton Pandrea, ales ieri presedinte al Sectiei Penale din Inalta Curte, a avut cea mai transanta opinie: "Imi exprim ingrijorarea cum de a reusit sa reziste in randul judecatorilor. Este un caz extraordinar de grav. E clar ca nu pot fi pusi sub semnul subiectivismului autorii articolului.

Propun ca acest caz sa fie dezbatut cat mai rapid, intr-o sedinta extraordinara, altfel, vom iesi total sifonati".

Soarta lui Visan se decide luni

In final, s-a decis sa se finalizeze urgent ancheta disciplinara, cel mai tarziu pana luni, pentru ca CSM sa poata da verdictul. Ieri, toate televiziunile nationale au solicitat ziarului ZIUA caseta video, pentru a o difuza pe post. Reporterii au fost si la vila judecatorului Visan, din str. cpt. Nedelcu Ilie 43, unde acesta a avut o noua iesire, luandu-se la harta cu vecinul sau, Marian Urdoi.

Visan nu a pierdut prilejul sa afirme, dupa cum ne-au declarat colegii de la Prima TV, ca ne va da in judecata si ca ne va sparge si noua geamurile de la casa. Despre prestatia cu chilotii in vine, Visan a explicat ca ar fi vrut sa-si faca nevoile si ca se afla pe terenul lui unde poate face ce vrea.

El nu a negat insa ca a spart geamurile vecinilor, dovedind astfel ca nu e cuprins de nici o umbra de regret.

Alte grozavii ale magistratului din Antiaeriana

Din plangerea inaintata redactiei ZIUA de cinci familii vecine cu judecatorul, reies lucruri cutremuratoare: "Este cunoscut si ne ingrijoreaza tonul dictatorial cu care Visan Florea se adreseaza copiilor sai orfani de mama, altfel cuminti, nevinovati, prezentand si unele handicapuri vizibile pentru care s-ar bucura de compasiunea noastra sincera, daca nu i-ar ameninta ca-i da cu capul de toti

peretii si nu le-ar porunci sa-i aduca pistolul ca sa ne impuste pe toti in cap, sa ne spintece cu cutitele. Se vede treaba ca omul acesta are ceva cu capetele altora caci si biata sa sotie s-a stins repede, la numai 38 de ani (...

) Vecinii cunosc climatul de teroare in care a trait biata femeie, pe care Visan Florea o batea numai in cap, deseori fiind alungata din locuinta si trimisa sa doarma in cotet cu gainile.

Acum spune ca regreta amarnic disparitia sotiei, ca nu a avut bani sa o opereze la o clinica in strainatate, in schimb se bucura si se lauda ca a mostenit averi fabuloase de pe urma acesteia care, casnica fiind, s-a ocupat de cresterea si educatia copiilor, precum si cu recuperarea lor fizica (...) Cum sa ne explicam faptul ca in noaptea zilei de 5.05.

2004, beat fiind, instiga la violenta copii minori si, impreuna cu acestia, ataca proprietarea din str. Nedelcu Ilie nr. 39 a vecinilor Moisescu Dan - inginer si Moisescu Viorica - profesor (...

) Dupa o relativa acalmie s-a adresat copiilor sai: "Acum urmeaza ceilalti, aduceti pistolul sa va arat cum se procedeaza, asa, pe aici bagam gloantele astea, dar nu acum intelegeti! Cand e momentul tintesc, uite asa si... tac! Drept in frunte il impusc!" - cu referire la vecinul nostru Mintoiu Vasile din str. Manea Serban 83.

O astfel de repetitie da frisoane oricui si ne temem ca daca nu intervine cineva, evenimentele conduc inevitabil si vertiginos spre un deznodamant dramatic, atat pentru Visan Florea cat si pentru oricare din membrii familiilor noastre. In noaptea de 20.04.2004, orele 23.45, au fost auzite doua zgomote asurzitoare, ce pareau a fi focuri de arma trase din locuinta lui Visan.

Evenimentul a succedat unor antrenamente de tip criminalo-terorist efectuate in cursul zilei, insotite de obscenitati adresate profesoarei Moisescu, (poreclita de el "cateaua") si de amenintari cu moartea prin taierea capetelor lui Urdoi Marian ("tigan adventist") si lui Mintoiu Vasile ("tigan de doi bani").

Cu o cruzime de neimaginat si-a instigat in permanenta copiii la omor, obligandu-i sa-si ascuta baionetele si satarele si sa le infiga in portretele celor trei vecini sus-mentionati, care au fost desenate pe gard".

Arma lui Visan: pistol cu gaze

Chestorul principal Toma Zaharia a ordonat ca acest caz sa fie preluat la IGP, in vederea verificarilor privitoare la detinerea de arma.

Contactat telefonic, adjunctul sefului IGP, Stefan Iancu, ne-a declarat ca s-au realizat aceste verificari: "Magistratul Florea Visan are un pistol cu gaze, dar nu s-a mai prezentat la viza anuala, motiv pentru care va fi sanctionat contraventional si i se va retrage arma din dotare".

Cat priveste atitudinea lui Visan in fata inspectorilor din Ministerul Justitiei, acesta a declarat ieri ca poza din ziar e facuta la WC-ul lui din curte. O minciuna demna de o persoana cu discernamant. Pe de alta parte, nu e vorba de o poza, ci de o intreaga caseta, care dovedeste secvential si cand a dat cu pietre in geamuri, si cand a recurs la gestul incalificabil, de mahala.

Adina Anghelescu, Razvan Savaliuc